Vesti -

Mali: Sporazum s DFC-om do kraja januara za 1,1 milijardu dolara podrške MSP

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da nema nikakvog zastoja u realizaciji sporazuma iz Vašingtona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Mali je rekao da će do kraja januara potpisati sporazum sa američkom Međunarodnom finansijskom korporacijom (DFC) za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima od oko 1,1 milijarde dolara.

Mali je rekao Tanjugu da očekuje da garantna šema kreditiranja DFC-a zaživi već na proleće.

"Oko milijardu do 1,1 miljarde dolara ukupna je vrednost garantne šeme kredita i direktne podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Očekujem već na proleće da počne realizacija garantne šeme", kazao je ministar finansija.

Svakodnevno smo u kontaktu sa DFC-om, dodaje Mali. "Više je bilo do njih nego do nas zbog izbora u SAD što proces malo kasni, ali trenutno već imamo na stolu celokupnu strukturu finansiranja odnosno garantne šeme koju obezbeđuje DFC", naveo je on.

Podseća da je naša država kao pomoć srpskoj privredi zbog uticaja pandemije obezbedila garantnu šemu kreditiranja vrednu dve milijarde evra, koja je deo velikog paketa pomoći od skoro šest milijardi evra, kao i da se ta šema pokazala izuzetno korisnom za preduzeća. Obezbedila je likvidnost za obrtna sredstva, ističe Mali i dodaje da je od predviđene dve milijarde evra već potrošeno skoro 1,3 ili 1,4 milijarde evra.

"Mi ćemo tu garantnu šemu sigurno produžiti do polovine naredne godine, a paralelno sa tim kreće i garantna šema DFC -a, tako da će naša privreda po tom pitanju imati kontinuiranu podršku", naglasio je Mali.

Napominje da je reč o garantovanju države za kredite koje preduzeća uzimaju od poslovnih banaka. Podseća da je nedavno potpisao i poslednji dokument koji je bio neophodan za finansiranje i početak izgradnje auto-puta Niš - Merdare - Priština, što je jedan od projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona. To je omogućilo, ističe, da će već na proleće početi izgradnja prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od oko 33 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.