BDP porastao na kvartalnom nivou 7,4 odsto

Beograd -- Bruto domaći proizvod Srbije porastao je u trećem kvartalu 2020. u odnosu na drugo tromesečje za 7,4 odsto, prema desezoniranim podacima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, everythingposs
Foto: Depositphotos, everythingposs

Na godišnjem nivou zabeležio je realni pad od 1,4 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je značajan međugodišnji realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu (za18 odsto), u sektorima trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (za 3,0 odsto) i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti (za 7,9 odsto).

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvarili su sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, od 3,2 procenta, sektor informisanja i komunikacija, za 6,0 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou realni pad zabeležen je kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su opali za 0,9 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 5,3, rashodi za finalnu potrošnju države za1,0 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 5,5, izvoz robe i usluga za 8,5 procenata a izdaci za uvoz robe i usluga su smanjeni za 2,7 odsto, prema podacima državne statistike.

strana 1 od 181 idi na stranu