Vesti -

"Ruski tenk T-72MS trenutno najbolji na Balkanu i u širem okruženju"

Beograd -- Potpukovnik Goran Jovanović iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske istakao je da je tenk T-72MS trenutno najbolji na Balkanu i u širem okruženju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je naveo da je modernizacija koja je urađena na tom tenku kompleksna i da su mu u odnosu na tenkove M-84, koji su u operativnoj upotrebi u našoj vojsci, značajno unapređene sve karakteristike, manevarske sposobnosti, oklopna zaštita i vatrena moć.

"Ugradnjom motora od 840 konjskih snaga, povećana mu je pokretnjivost. Naš tenk M-84 i osnovna verzija tenka T-72 imaju ugrađene motore od 780 konjskih snaga", rekao je on.

Dodao je da je tenku ugrađen i automatski menjač koji omogućava vozaču da lakše upravlja po manevarskom zemljištu.

Prema njegovim rečima, suština modernizacije je i u optoelektronskim sredstvima, jer optoelektronske nišanske sprave ugrađene na tenku omogućavaju komandiru i nišandžiji da dalje i bolje osmotre neprijatelja, a samim tim i brže reaguju na njega i da ga pre pogode.

"Komandir rukuje nišanskom panoramskom spravom, koja mu omogućava osmatranje oko tenka 360 stepeni, nezavisno od nišandžije i on zahvaljujući tome može uspešno uočiti cilj na daljinama više od šest kilometara", rekao je Jovanović.

Naveo je i da nišandžija može uspešno da ostvari vatru na daljinama većim od šest kilometara, u zavisnosti od vrste projektila koji koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.