Vesti -

Preduzetnici koji koriste fiskalne kase moraće da nabave još jedan aparat VIDEO

Beograd -- Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije donosi dva nova zakona - Zakon o fiskalizaciji, i drugi o e-fakturama.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli

Novi Zakon o fiskalizaciji znači da će na postojeći fiskalni uređaj da se doda poseban softverski aparat povezan sa internetom pomoću kojeg će poreski inspektori pratiti izdavanje računa onog momenta kada se on izda. Poreska uprava će na taj način dobiti podatke o mestu, vremenu i ceni prodate robe istog trenutka.

Što znači da će svaki preduzetnik koji ima fiskalnu kasu morati da ima i internet-vezu. GPRS uređaji već postoje na fiskalnim kasama, zbog čega nije najjasnije čemu dodatni uređaji.

Na pitanje koliko će uređaj koštati još nismo dobili odgovor, ali je država najavila da će iz budžeta odvojiti 3,5 do 4 milijardi dinara i tako preuzeti najveći deo troška za nove fiskalne kase.

Što se tiče zakona o e-fakturama, Ministarstvo finansija tvrdi da se usvaja na zahtev privrednika. Papirne fakture više neće postojati I biće deo digitalnog sistema.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ideja da se taj zakon usvoji do kraja godine a da se sa sprovođenjem krene od 1. januara 2022. godine.

Ministarstvo finansija sa ovim zakonima želi da sistem bude transparentniji, a naplata poreza jednostavnija.

A šta o tome misle preduzetnici? Pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.