Vesti -

"Komunalnim radnicima 100 odsto zarade tokom lečenja od korone"

Beograd -- Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je država uz sve radnike u komunalnim delatnostima, kojih ima više od 60.000.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos,  gudella
Foto: Depositphotos, gudella

Kako kaže, država je svesna značaja njihovog rada, a posebno joj je drago što je danas potpisan Aneks IV posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti.

Kako je navela ministarka: "Time smo još jedan korak bliži stvaranju boljih uslova za radnike u komunalnim delatnostima, koji 24 sata brinu o nama".

Mihajlovićeva je podsetila da je 2015. godine potpisan poseban kolektivni ugovor za preduzeća u komunalnoj delatnosti, čime je nakon više od 20 godina ova oblast uređena, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Radnici u komunalnoj delatnosti su podjednako važni kao i zdravstveni radnici i važno je da smo ovim aneksom obezbedili da mogu da primaju 100 odsto zarade ukoliko se razbole od koronavirusa. Nadam se i da ćemo što pre doći u situaciju da aneks ne primenjujemo, da svi ostanemo živi i zdravi i da se epidemija što pre završi", rekla je ona.

Pored potpredsednice vlade, aneks ugovora potpisali su i Aleksandar Radojević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, i Milan Simić, predsednik granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti Nezavisnost.

Alekandar Radojević rekao je da su kao sindikat na terenu prepoznali da mnoga preduzeća nisu reagovala na pravi način u toku epidemije, te da su na ovaj način zaštitili komunalnu delatnost i radnike.

"Ovim aneksom kolektivnog ugovora pomogli smo da radnici koji su u izolaciji ili su zaraženi koronavirusom mogu da se leče kod kuće, uz 100 odsto primanja. Hvala resornom ministarstvu na razumevanju i brzoj reakciji", izjavio je Radojević.

Milan Simić je zahvalio potpredsednici Vlade i Ministarstvu na dobroj saradnji, što pokazuje i ovaj aneks.

"Analizom koju smo sproveli utvrdili smo da pojedini poslodavci ne poštuju odluke Vlade u vreme epidemije. Ovim doprinosimo da zaposleni nemaju probleme i da ako su u izolaciji ili su zaraženi, da se to ispoštuje. Važno je da uz zaposlene u zdravstvu poštujemo i zaposlene u komunalnim delatnostima, koji su svaki dan na ulicama i rade", rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.