"Spremni smo da prodamo Srbiji nove PVO sisteme"

Beograd -- Naši partneri iz Srbije su izrazili interesovanje da nabave i druge sisteme PVO i mi smo spremni da udovoljimo Srbiji kao našem davnašnjem savezniku.

Izvor: novosti.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, ldelfoto
Foto: Depositphotos, ldelfoto

To za "Novosti" kaže direktor Federalne službe vojnotehničke saradnje Rusije Dmitrij Jevgenjevič Šugajev.

Naši partneri iz Srbije su izrazili interesovanje da nabave i druge sisteme PVO i mi smo spremni da udovoljimo Srbiji kao našem davnašnjem savezniku i pouzdanom partneru, kaže za „Novosti“ direktor Federalne službe vojnotehničke saradnje Rusije Dmitrij Jevgenjevič Šugajev.

Prema njegovim rečima, ruski proizvođači i specijalni izvoznik „Rosoboroneksport“ predlažu danas široku liniju prvoklasnih sredstava PVO raznog dometa.

"Nastavljamo da o tome razgovaramo sa partnerima iz Srbije, ali o konkretnim rezultatima rano je govoriti", precizirao je on, dodajući da se saradnja naših zemalja realizuje u više pravaca, ali da je u sferi avijacije i tehnike PVO poslednjih godina bila najobimnija.

"Srbija u naoružanju ima avione mig-29, od kojih je šest isporučeno iz sastava Ministarstva odbrane RF, helikopteri su iz porodice Mi, kao i ruski sistemi PVO. Od realizovanih ugovora mogu da navedem isporučene helikoptere Mi-17B-5. U junu 2018. bio je potpisan ugovor za prodaju helikoptera Mi-35 M, koji su isporučeni krajem 2019. Baterija Pancira-S1 bila je isporučena početkom ove godine", podsetio je Šugajev.

On je rekao i da je vojnotehnička saradnja saradnja Rusije i Srbije poslednjih nekoliko godina podignuta je na viši nivo i da se razvija u formatu strateškog partnerstva o kojem su govorili predsednici dveju država.

Ruski vojni stručnjak je podsetio i da je potpisan međuvladin dogovor o vojnotehničkoj saradnji, da se realizuju projekti o isporuci oružja i vojne tehnike kao i rezervnih delova, kao i da se radi na remmontu i modernizaciji ranije isporučene tehnike.

strana 1 od 175 idi na stranu