Vesti -

Lakše do odluke da se krene na more: Osiguranje od kovida-19 dopuna polisi

Beograd -- Putnici u Srbiji dvoume se da li da odu na more, a jedna od osnovnih briga im je epidemija koronavirusa i sve što ide uz nju.

Izvor: B92, Tanjug, Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, sellingpix
Foto: Depositphotos, sellingpix

Ipak, postoji način da se makar preduprede materijalni troškovi od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, koliko koštaju najjednostavniji medicinski pregledi ili hospitalizacija u inostranstvu.

Neke osiguravajuće kuće u Srbiji nude građanima pomoć u donošenju odluke o putovanju, tako što su im omogućile da kupe putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem za slučaj potrebe da se testiraju ili leče od koronavirusa.

Direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Aleksandar Seničić rekao je za Tanjug da ima putnika koji se dvoume da li da idu na more i da je jedan od osnovnih razloga da li će imati pokrivene troške u slučaju pojave ovog oboljenja.

"Mogućnost zaključivanja polise osiguranja koja obuhvata i kovid-19 biće stimulans za one koji putuju u inostranstvo, a veoma je važno što cena nije značajno veća u odnosu na standardno putno zdravstveno osiguranje", rekao je Seničić. Dodao je da se u turističkim agencijama nadaju da će se sada putnici kada imaju mogućnost da se osiguraju od koronavirusa lakše odlučivati na to da putuju i da će se sezona ipak, imajući u vidu sve okolnosti, ipak završiti na najbolji mogući način.

Direktor i vlasnik turističke agencije "Odeon" Mirko Bauk navodi da je značajno interesovanje za zaključivanje tih polisa prilikom putovanja i da su se putnici dosta raspitivali o tome.

Što se tiče osiguravajućih kuća, Unika osiguranje je omogućilo kupovinu putnog osiguranja sa dodatnim pokrićem za posledice izazvane pandemijom a da bi klijenti uz putno osiguranje imali obezbeđeno pokriće i za kovid-19, potrebno je da navedu da žele i ovo dopunsko osiguranje. Njihova polisa putnog osiguranja sa doplatom za kovid-19 važi za sve evropske zemlje, uključujući Rusku Federaciju i Tursku. Obuhvata organizaciju neophodne zdravstvene pomoći, pokriće troškova dijagnostike, pregleda ovlašćenog lekara, testiranja zbog ispoljavanja simptoma infekcije koronavirusom i nabavku lekova - bolničko i vanbolničko lečenje u zemlji boravka do iznosa od 30.000 evra. Putno osiguranje sa dodatnim pokrićem ne uključuje preventivno testiranje na koronavirus i troškove boravka u karantinskoj izolaciji, navode u toj osiguravajućoj kući.

Prethodno je kompanija DDOR objavila je da je turistima iz Srbije, koji putuju u inostranstvo na odmor, omogućila da kupe putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem za slučaj potrebe da se testiraju ili leče od koronavirusa. Kako je prenela Beta, ta ponuda namenjena je gostima hotela, banja, odmarališta i drugih smeštajnih objekata – pravnih lica, navedeno je u saopštenju DDOR-a. Kako je precizirano, postojeće, standardno pokriće od nezgode za sve goste, dopunjeno je pokrićem u slučaju hospitalizacije usled infekcije koronavirusom. Omogućena i kupovina posebnog dodatka polisi putnog zdravstvenog osiguranja, za sve koji se odluče na put u inostranstvo, koji pokriva troškove neophodnih medicinskih usluga ukoliko je test pozitivan, uključujući testiranje na koronavirus. Dodatno, ukoliko je neophodno, osiguranje uključuje i pomoć pri transportu pacijenta u inostranstvu i povratka u zemlju, naveli su iz DDOR-a. U slučaju hospitalizacije u inostranstvu, kako je navedeno, isplaćuje se fiksni jednokratni iznos u gotovini kao finansijska pomoć. Putno zdravstveno osiguranje sa pokrićem za koronavirus, moguće je ugovoriti kao individualno, porodično ili grupno, na period do 30 dana.

Takođe, nedavno je objavljeno da je kompanija Dunav osiguranje otkad je omogućila zaključenje polisa putnih osiguranja s uključenim rizikom od kovida-19, zaključila 5.000 takvih polisa. Individualna polisa putnog zdravstvenog osiguranja za sedam dana boravka u inostranstvu bez uključenog rizika od Kovida 19 staje oko 864 dinara, a ukoliko prilikom zaključenja polise osiguranik želi da se zaštiti i od korona virusa premija iznosi 1.296 dinara, odnosno 1.100 dinara ukoliko se polisa kupuje onlajn (uračunava se popust od 15 odsto). Polisa putničkog zdravstvenog osiguranja pored standarnih rizika obuhvata i dodatno pokriće za kovid-19 i troškove pregleda lekara i testiranje u slučaju ispoljavanja simptoma infekcije radi hitne medicinske pomoći, nabavku lekova u vanbolničkom lečenju za slučaj potvrdjene infekcije, bolničko lečenje i troškove repatrijacije u vrednosti do 5.000 evra. Svi ostali troškovi pokriveni su punom sumom osiguranja. Suma osiguranja po polisi je 35.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.