Vesti -

U Srbiji 59.000 gradilišta: "Nijedno nije zatvoreno u vreme epidemije"

Beograd -- Sva gradilišta u Srbiji rade i nijedno nije zatvoreno u vreme epidemije, rekla je ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, akarelias
Foto: Depositphotos, akarelias

"Trenutno je na njima angažovano 5.700 ljudi, gradi se 290 kilometara novih auto-puteva, što je sa rehabilitacijama i rekonstrukcijama oko 600 kilometara ukupno. Za sada nema zaraženih među radnicima, mi moramo da naučimo sa živimo sa koronom jer život ne sme da stane”, izjavila je ministarka jutros.

Ona je gostujući u jutarnjem programu TV Hepi rekla da su građevinari pokazali da umeju da se organizuju i da sačuvaju gradilišta.

"Mi danas u Srbiji imamo 59 hiljada gradilišta, što je za 16 hiljada više u odnosu na isti period prošle godine. U Srbiji se gradi, građevinari žive u kampovima, naučili su da žive sa koronom, da se sačuvaju i nastave da rade svoj posla. Zdravlje je na prvom mestu, ali moramo voditi računa i o ekonomiji", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je rekla i da je vrednost trenutnih investicija 417 milijardi dinara kao i da su intenzivirani radovi na izgradnji Moravskog koridora, auto-puta Sremska Rača - Kuzmin i deonice od Preljine do Požege.

Potpredsednica Vlade podsetila je da je reč o četvrtoj najvećoj krizi u poslednjih 150 godini.

"Svet je u ozbiljnoj recesiji, sve prognoze iz marta danas su gore po ekonomiju. To će se prelivati i na zemlje u razvoju i važno je da ucinimo sve sto možemo da ekonomija ne trpi. Projekcije su da će u svetu pad društvenog proizvoda biti -9 odsto, u EU -10 odsto. Procene MMF-a su da će Srbija imati najniži pad jer je mala ekonomija i može da bude elastičnija, ali to ne znači da treba da se opustimo. Zato je bitno da građevinarstvo radi i da nijednog trenutka nije stalo", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.