Vesti -

Naučno-tehnološki park spreman za otvaranje: Završena impozantna zgrada

Niš -- Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu na Gradskom polju je završena, a zvanično otvaranje parka se očekuje svakog trenutka, već i tokom iduće nedelje.

Izvor: Niške vesti
Podeli
Foto:  Depositphotos, mmaxer
Foto: Depositphotos, mmaxer

Prvi stanari su izabrani, a kompanije sa kojima je potpisan ugovor počeće sa useljavanjem 1. avgusta da bi od 1.septembra počele da rade punim kapacitetom.

Prema rečima dr Milana Ranđelovića, direktora Naučno-tehnološkog parka, građevinski radovi su dominantno završeni i sada se radi na ispravljanju nekih sitnijih grešaka koje su utvrđene i završetku parternog uređenja. Počela je isporuka nameštaja i opreme za funkcionalno opremanje parka, pišu Niške vesti.

"Na javni poziv koji smo raspisali stiglo je 36 prijava, 21 za startap kompanije i 15 prijava tehnološko-razvojnih kompanija. Izvršeno je bodovanje i 32 su odabrane za članove Naučno-tehnološkog parka. Ukupno ćemo imati 20 startap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo. Oni će razvijati dva različita proizvoda", kaže direktor NTP Milan Ranđelović.

Ranđelović dodaje da će kompanije koje su dobile ugovore za useljenje sa radom početi u avgustu. "To je mesec u kome bi se kompanije i useljavale i radile, a od 1.septembra bi počelo da se radi punim kapacitetom", kaže Ranđelović. "Na raspolaganju stanarima biće 14.000 kvadrata."

Interesovanje je premašilo očekivanja i, prema rečima Milana Ranđelovića, već u prvom javnom pozivu ponude su premašile ponuđene kvadrate, a to je tek 60 odsto od onoga što će na tri etaže biti na raspolaganju.

"Privukli smo kompanije koje će osmisliti nešto novo u NTP i ponuditi ga kao gotov proizvod tržištu. Očekujemo da ovaj park pokrene otvaranje novih fabrika, gde će se proizvoditi uređaji i aparati najnovije generacije", kaže Ranđelović.

"Imamo i početnike i one koji su već ozbiljni u poslu i biće zanimljivo pratiti kako će se povezati. Ideje su njihove, ali okruženje i atmosfera su naša briga."

Parter je delom namenjeno parkiranju, delom je lepo uređen park sa fontanama. U podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata koji će biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.

"U prizemlju i na galeriji nalaze se sadržaji koji su namenjeni celoj zajednici.Pre svega se radi o ulaznom holu i lobiju koji je u funkciji parka ali i Muzeja industrijske baštine Niša, tu će biti kafić i restoran i veliki kongresni centar koji će koristiti park ali i drugi akteri. Pored toga imamo još tri sprata okvirne površine od 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije", kaže Ranđelović.

Prvi sprat je namenjen startap kompanijama, drugi i treći kompanijama koje već imaju uspeha na globalnom tržištu.

Ranđelović očekuje da im se u narednom periodu jave nove kompanije koje sada nisu stigle to da urade, ili nisu prepoznale potencijal saradnje sa parkom.

Konkurs je trajno otvoren i jednom mesečno, u zavisnosti od broja prijava, sastajaće se komisije i raditi ocene tih prijava.

Formalno otvaranje zavisi od onih koji će otvaranju prisustvovati, a Ranđelović veruje da za to postoji interesovanje i predsednika Republike i Premijerke jer su i jedan i drugi dali i lični doprinos realizaciji planova oko izgradnje Naučno-tehnološkog parka.

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka je koštala 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode, u šta je uloženo oko 600 do 700.000 evra.

Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a što se tiče grada Niša sve aktivnosti po ugovoru je relaizovala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.