Vesti -

Ekološki projekti u fokusu održivog razvoja NIS-a

Beograd -- NIS je nedavno predstavio 10. Izveštaj o održivom razvoju

Izvor: B92
Podeli
Foto: NIS
Foto: NIS

U okviru izveštaja, kojim su putem interaktivne online verzije na korporativnom sajtu (https://www.nis.eu/izvestaj-o-odrzivom-razvoju) javnosti predstavljena dostignuća kompanije u 2019. godini, zaštita životne sredine navodi se kao jedan od prioriteta domaće naftne kompanije.

U ekološke projekte u svim segmentima biznisa NIS je od 2009. godine uložio više od 13 milijardi dinara, od čega je 534 miliona dinara investirano samo tokom prošle godine.

Rezultat ovih ulaganja su nabavka modernih tehnologija i značajno unapređenje zaštite životne sredine u svim oblastima poslovanja NIS-a – od istraživanja i proizvodnje nafte i gasa do distribucije naftnih derivata potrošačima i proizvodnje električne energije.

Foto: NIS
Foto: NIS

Zahvaljujući tim ulaganjima Rafinerija nafte u Pančevu 2017. godine postala je prvi energetski objekatu Srbiji koji je dobio IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u fabriciu potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima kada je reč o zaštiti životne sredine.

Dobijanju ove dozvole prethodili su kompleksni projekti na poboljšanju zaštite životne sredine, u koje je uloženo više desetina miliona evra. NIS sada nastavlja sa daljim ekološkim unapređenjima u pančevačkoj rafineriji.

Tako će mnogobrojne ekološke prednosti doneti i završetak Duboke prerede, ključnog projekta druge faze modernizacije domaće rafinerije, vrednog 300 miliona evra. Završetak ovog projekta će, između ostalog, omogućiti i prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što je ujedno i obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici.

Foto: NIS
Foto: NIS

Zaštita životne sredine primarna je i u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u okviru kog posluje pogon za pripremu prirodnog gasa, proizvodnju TNG-a i gazolina i uklanjanje CO2 u Elemiru.

U istom mestu je smešteno i Aminsko postrojenje za prečišćavanje prirodnog gasa u kom se primenjuje HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology) tehnologija, jedna od najefikasnijih metoda u procesu prerade gasa.

Postrojenje u Elemiru je prvo HiPACT postrojenje u Evropi, a način prerade je takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen dioksida u atmosferu i, samim tim, doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte“.

Pored toga, na NIS-ovim naftnim poljima primenjuje se savremena metoda bušenja primenom principa „suvih lokacija”, koju primenjuju vodeće svetske naftne i servisne kompanije, a koja poštuje najsavremenije ekološke principe kada je reč o zaštiti zemljišta.

Na svim aktivama NIS koristi savremenu opremu koja je potpuno bezbedna, kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu i poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde u procesu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Foto: NIS
Foto: NIS

NIS kontinuirano nastavlja i sa realizacijom programa kogeneracije kojim se gas koji se ranije spaljivao na baklji sada koristi za proizvodnju električne i toplotne energije čime se, pored ekonomskog efekta, smanjuju i emisije CO2 u atmosferu.

Pored kogeneracije, NIS na gasnim poljima Ostrovo i Palić proizvodi komprimovani prirodni gas koji se zbog svojih ekoloških karakteristika naziva i gorivom budućnosti čime se dodatno podstiče odgovornost prema zaštiti životne sredine.

Foto: NIS
Foto: NIS

Kao kompanija koja teži implementaciji novih tehnologija i neprestano radi na unapređenju energetske efikasnosti, NIS je opremio i dve svoje stanice za snabdevanje gorivom punjačima za električne automobile.

Radi se o stanicama u brendu GAZPROM na kojima se primenjuju najnaprednije digitalne tehnologije, bezbednosni i ekološki standardi, a koje se nalaze na autoputevima Beograd- Niš i Beograd- Novi Sad.

U NIS- u ističu da će unapređenje zaštite životne sredine i ubuduće predstavljati osnovu svih biznis procesa kompanije, kao i da će kompanija nastojati da još više podigne lestvicu standarda u ovoj oblasti kroz nastavak ulaganja u ekološke projekte u svim oblastima poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.