Posao za više od 1.000 ljudi: "Novi pogon kanadske kompanije najbolja referenca za Srbiju"

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić obišla je danas novi pogon u Aleksincu kanadske kompanije ''Magna'', koja proizvodi presvlake za auto-sedišta za poznate automobile.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  Epa, Koča Sulejmanović
Foto: Epa, Koča Sulejmanović

Ona je ocenila da je taj pogon najbolja referenca za promociju Srbije kao povoljne poslovne destinacije.

Brnabićeva, koja je danas obišla pogon u Aleksincu koji je otvoren početkom maja i u kojem će biti zaposleno više od 1.000 radnika, izrazila je zadovoljstvo zato što je "Magna" odlučila da posle šest godina poslovanja u Srbiji proširi postojeću proizvodnju u Odžacima i pokrene novo postrojenje.

''To je najbolja moguća referenca za nas, da promovišemo Srbiju i partnerima Magne kao odličnu lokaciju i destinaciju za investiranje'', rekla je premijerka.

Ona je kazala da je u prvoj fazi otvaranja pogona u Aleksincu preuređena hala na ''braunfild lokaciji'' i da je tokom marta i aprila zaposleno prvih 100 radnika koji su prošli obuku u Odžacima.

Dodala je da je u drugoj fazi planirana izgradnja potpuno nove hale i da je reč o grinfild investiciji, posle čega bi pogon u Aleksincu trebalo da ima više od 1.000 zaposlenih, a sa farikom u Odžacima ''Magna'' će u Srbiji zapošljavati oko 3.000 radnika.

''Ovo je posebno važno ne samo za Aleksinac, već za ovaj deo Srbije. Više od 1.000 zaposlenih je značajan broj, to će pomoći da ljudi ostanu ovde da žive, rade i stvaraju porodice i da na taj način podignemo čitav ovaj kraj'', istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da u prvom kvartalu ove godine, koji uključuje i mesec mart u kojem su se Srbija i cele Evropa suočavale sa krizom izazvanom koronavirusom, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosi 822 miliona evra, što je, kako je dodala, za 3,7 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

''To je veliki razlog za optimizam za sve nas'', ocenila je Brnabićeva, uz podsećanje da je u prošloj godini zabeležen istorijski rezultat po direktnim stranim investicijama u Srbiji kojih je, kako je navela, bilo više od 3,6 milijardi evra.

Poručila je da će Vlada Srbije nastaviti da se bori i istakla da je osnovni prioritet u ovom trenutku da se izbori sa ekonomskim posledicama krize izazvane epidemijom koronavirusa.

strana 1 od 187 idi na stranu