"Ubrzanje digitalne transformacije ključno za dalji napredak"

Beograd -- Dalji ubrzani rad na digitalnoj transformaciji je ključ za dalji ekonomski napredak Srbije, stav je članova Saveta stranih investitora (FIC) u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, everythingposs
Foto: Depositphotos, everythingposs

Na onlajn konferenciju u organizaciji FIC-a, održanoj u utorak pod nazivom "Digitalizacija u srpskoj regulativi - mogućnosti i ogrančenja", članice ovog udruženja su istakle značaj digitalizacije koja je izbila u prvi plan tokom pandemije koronavirusa.

Na konfenrenciji, koja je okupila više od 100 učesnika, ukazano je na potrebu da se omogući što šira upotreba elektronskog potpisa u svakodnevnoj komunikaciji i poslovanje bez papira, pri čemu je kao primer navedena digitalna menica i polisa autoosiguranja, navodi se u saopštenju FIC-a.

Savet smatra da je za Srbiju od izuzetne važnosti da nastavi sa ubrzanom digitalnom transformacijom kako Uprave carina, tako i Poreske uprave, kao i u oblasti radnog prava, radi pojednostavljenja strogo formalnog načina komunikacije između poslodavca i zaposlenog.

Članice FIC-a su takođe istakle potrebu digitalizacije u okviru pravosuđa, napominjući da bi upotreba mašinskog učenja i veštačke inteligencije povećala efikasnost pravnog sistema uz smanjenje troškova uz obezbeđenje zaštite ljudskih prava i sloboda.

U okviru farmaceutskog i zdravstvenog sektora, ocenjuje FIC, važno je raditi na digitalizaciji svih postupaka pred ALIMS i RFZO, pri čemu, kažu, misle na elektronska podnošenja zahteva ali i dalju komunikaciju u postupku, i uvođenje personalizovane medicine koju nije moguće uvesti bez digitalizacije.

Sve strane su se složile da je digitalizacija, posebno danas, usled globalne pandemije i mera socijalnog distanciranja, pitanje ovog trenutka, sadašnjosti, neophodnost i potreba.

U diskusiji je učestvovalo 15 predstavnika Vlade iz sedam institucija, uključujući Narodnu banku Srbije, ministarstva zdravlja, pravde, finansija i rada, kao i predstavnici Carinske i Poreske uprave, navodi se u saopštenju.

strana 1 od 187 idi na stranu