Vesti -

Roditeljima isplaćeno 3,3 mlijarde dinara za preplaćene vrtiće

Beograd -- Grad Beograd je do danas roditeljima kojima je vrtić nezakonito naplaćivan u većem iznosu, u periodu od 2010. do 2014. godine, isplatio 3,3 milijarde dinara.

Izvor: B92
Podeli
Foto:  Depositphotos, mesike
Foto: Depositphotos, mesike

"Ovo je veliki novac i veliko opterećenje u jeku investicionog ciklusa u obrazovne institucije grada Beograda, ali nismo imali dilemu nijednog trenutka da je važno da se paralelno sa tim roditeljima redovno isplaćuje ovaj novac, jer na to imaju pravo", rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Objasnio je da je stiglo oko 15.000 tužbi roditelja kojima su nekoliko godina stizali računi koji su premašivali 20 odsto ekonomske cene vrtića, kako je propisivao Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, prenosi Beoinfo.

"Tako su roditelji po detetu plaćali i do 9.700 dinara mesečno, što je bilo nedopustivo. Povraćaj tog novca roditeljima počeo je krajem 2017. godine", rekao je Gak.

Novi pravilnik o načinu utvrđivanja cene vrtića počeo je da se primenjuje 1. januara 2015. godine, i od tada se vrtići plaćaju po zakonu, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene koja danas iznosi 27.976 dinara.

"To znači da roditelji plaćaju samo petinu ovog iznosa, odnosno 5.595 dinara, dok ostatak finansira Grad Beograd", rekao je Gak.

Podsetio je da Grad Beograd od 2015. godine sufinansira i boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama, te da je do sada roditeljima čija deca ne idu u državne vrtiće refundirano oko 12 milijardi dinara.

"Ovaj projekat imao je velikog udela u podizanju obuhvata dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 na današnjih 73 odsto, što je veliki uspeh", rekao je Gak.

Tako danas, kako je rekao, u vrtiće ide oko 78.000 dece, započeti su veliki projekti na povećanju kapaciteta državnih ustanova, dok se uporedo sa tim obnavljaju već postojeći vrtići u koje dugo nije ulagano, zaključio je Gak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.