Vesti -

EU opredelila za Srbiju bespovratnih 70 miliona evra VIDEO

Beograd -- EU je za Srbiju odvojila bespovratnih 70 miliona evra iz prvog dela IPA programa za 2020. Sporazum je danas u Beogradu potpisan u prisustvu predsednika Vučića.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a ceremoniju potpisivanja putem video-linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

EU je za Srbiju opredelila 70 miliona evra, a još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine.

"Zahvalni smo svim državama članicama", kazao je tom prilikom predsednik Srbije. "Nije obaveza zemalja EU da troše novac svojih poreskih obveznika na nas, i zato sam im veoma zahvalan", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, nama su opštine u finansijskom smislu slaba karika, dok centralna država nema problema sa time.

"Nama gotovo 50 odsto stanovništva živi u Beogradu i regionu oko Beograda. i onda shvatiite koliko je važno da ulažemo u jug, jugoistok, jugozapad, centralnu Srbiju i sever Vojvodine, koji je siromašniji od Novog Sada i Srema", kaže Vučić.

Predsednik je naveo da je opredeljeno čak 98 miliona za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine. "Hoćemo da popravimo stanje životne sredine u zemlji, vi ćete nam pomoći novcem a i mi ćemo ulaagti još više kako bi mogli da pratimo Evropu".

Predsednik je naveo da najveći deo stranih direktnih investicija u Srbiji dolazi upravo iz EU. "EU je nesumnjivo najveći izvor DSI u Srbiju sa 837 miliona evra, za 3,7 odsto više nego u istom kvartalu lane", rekao je.

"Imamo gotovo dve trećine razmene sa zemljama EU, što su one jače utoliko smo i mi jači. Svaki plan ulaganja u EU je signal da i Srbija može da napreduje", rekao je predsednik Srbije. "Nismo očekivali novac iz tog fonda EU od 750 milijardi, to za nas nisu beznačajni iznosi", kazao je Vučić. Kako je rekao, čekamo jesenji investicioni plan koji čeka ceo Zapadni Balkan, očekujući da možemo da dobijemo značajniju podršku.

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj, uz grantove opredeljeno je 30 miliona evra za do 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Poseban fokus stavljen je na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, nakon pandemije koronavirusa, a za to je, kao i za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, opredeljeno 25 miliona evra.

Preostalih 15 miliona evra iz Sporazuma opredeljeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU i to za podršku srpskim institucijama za uspešno vođenje procesa evropskih integracija.

Rezultati koji se očekuju su da institucije u sektorima saobraćaja, energetike, zdravstva i poljoprivrede budu osposobljene da usaglašavaju domaće propise sa EU i da okončaju pristupne pregovore u svojim oblastima. Takodje, očekuje se i poboljšani operativni sistem za upravljanje distribucijom gasa i sposobnost tog sistema da nadgleda i upravlja infrastrukturom za distribuciju gasa, kao i ispunjeni uslovi za pristupanje Carinskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.