Vesti -

Grad u Srbiji leži na ogromnom bogatstvu?

Jagodina -- Australijska kompanija je tokom istraživanja na području Rekovca, nedaleko od Jagodine otkrila indikatore koji upućuju na mineralizaciju bora i litijuma.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, Smileus
Foto: Depositphotos, Smileus

To su elementi koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.

Pronađeni su u dva istražna bušenja duga 1.240 metara, a koja su udaljena jedan od drugog oko 1,8 kilometara.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema bora i litijuma.

Ova kompanija ima i pet koncesija za istraživanje zlata u Peruu, gde su pronašli značajne rezerve plemenitih metala, ali i u Austriji, gde su, nedaleko od mesta Volsburg pronašli ležište sa 11 miliona tona rude litijuma, prenosi Sputnjik.

U ovoj australijskoj kompaniji napominju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Podsetimo, nedavno je i kanadska kompanija započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak ka dobijanju dozvole za eksploataciju, jer je u rejonu Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla rezerve bora i litijuma, što je ležište vredno oko dve milijarde dolara, a rokom eksploatacije od dve decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.