Vesti -

Grčić i Glišić pustili u rad novu TS "Čučuge": EPS investira i modernizuje

Beograd -- V. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i predsednik opštine Ub Darko Glišić pustili su u rad novu trafostanicu 35/10 kV "Čučuge".

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPS
Foto: EPS

Ona će dodatno poboljšati sigurnost napajanja električnom energijom građana i privrede ovog dela Srbije. Grčić i Glišić su obišli i završne radove na novoj visokonaponskoj trafostanici 110/35 kV "Ub" u industrijskoj zoni.

Grčić je rekao da se ubsko područje ekonomski razvija, a da je sa stanovišta snabdevanja to prilično težak teren u koji se, "nažalost, decenijama nije ulagalo"

"Shodno uspešnoj razvojnoj i ekonomskoj politici Aleksandra Vučića, izgradnjom autoputa Ub postaje sve interesantniji i neophodno je bilo baviti se rekonstrukcijom i izgradnjom mreže za snabdevanje električnom energijom. Danas smo svedoci da Ub ima dve nove trafostanice u industrijskoj zoni, najmodernije, potpuno automatizovane. U ove dve trafostanice uloženo je oko 4,5 miliona evra, a u poslednje četiri godine u ovom kraju investirali smo oko milijardu dinara i uradili više od 84 kilometra niskonaponske mreže", rekao je Grčić.

On je istakao da je trafostanica "Ub" 110/35 kV veoma važna za budućnost Uba.

Povećana je instalisana snaga ove TS, sa 4 megavolt-ampera na 31,5 megavolt-ampera u ovoj fazi. Ostavljena je mogućnost i da se sa rastom potreba snaga TS udvostruči u sledećoj investicionoj fazi.

Prvi čovek EPS-a je naglasio da se sa EMS gradi novi kabl za TS "Ub".

"Instalisana snaga nove trafostanice u Čučugama je osam megavolt-ampera i iz nje je izvedeno pet 10 kV izvoda za okolna naselja. To će povećati pouzdanost napajanja i omogućiti priključenje novih korisnika. Pojačavamo i stabilizujemo sigurnost napajanja za sve potrebe žitelja 20 okolnih sela. To je veoma važno jer građani više neće imati problema u napajanju, što je posebno bitno za poljoprivredu i preradu. Naš cilj je da svako domaćinstvo ima stabilno snabdevanje", rekao je Grčić.

Foto: EPS
Foto: EPS

Glišić se zahvalio državi Srbiji i rukovodstvu "Elektroprivrede Srbije" u ime svih građana ove opštine, jer su dva kapitalna objekta privedena kraju.

"Jednu trafostanicu smo pustili u rad, a očekujemo da druga počne da radi do kraja godine. To su temelji našeg daljeg razvoja i to daje mogućnosti da se dalje razvijamo i dostignemo viši nivo. Bilo je ranije problema u snabdevanju električnom energijom u čitavom ovom spletu sela, ali dočekali smo taj dan da možemo da kažemo da smo to rešili", rekao je Glišić.

"Uz manje nadogradnje koje će se desiti uskoro, u potpunosti ćemo stabilizovati svaki zaseok. Posle nekoliko godina predanog rada, završili smo veliki posao i idemo dalje sa novim radovima", dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.