Vesti -

PKS: Mere Vlade Srbije stigle u pravom trenutku

Beograd -- Direktor sektora za strateške analize privredne komore Srbije u jutarnjem programu na TV Prvoj pohvalio je najavljene mere pomoći Vlade Srbije.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen, TV Prva
Foto: Printscreen, TV Prva

On je naglasio da je uticaj globalne krize na Srbiju veliki jer je srpska privreda veoma otvorena, pa se posledice svake krize brzo prenesu kod nas.

"Veliki broj kompanija obustavio je deo svoje proizvodnje ili čak celu. Razlog je to što porudžbine ne stižu, a najveći investitori dolaze upravi iz Nemačke, Italije i ostalih pogođenih zemalja. Oko 40.000 zaposlenih je privremeno upućeno kući ili je na prinudnom odmoru", rekao je Vesović za TV Prvoj.

Takođe, on je naglasio da je veoma značajno to što su mere u ovom trenutku predstavljene.

"Ovim merama zaustavljen je dramatičan pad. Nakon prolaska ove krize postoji šansa za možda ne brz ali postepen ekonomski oporavak koji može da dovede i do rasta u sledećoj godini. Ove mere su takođe i program stabilizacije privrede", tvrdi Vesović.

On naglašava da su mere od posebnog značaja za mikro i mala preduzeća, kao i za preduzetnike koji su uglavnom opterećeni kreditima. Kako tvrdi, niko od njih ne želi da izgubi zaposlene jer će sutradan morati opet da ih traži na tržištu rada.

"Ono što mi ne znamo je koliko će trajati kriza. Zbog toga je posebno važno što je Vlada ostavila prostora da se priča o dodatnim merama, pre svega sektorskim, ukoliko za to bude potrebe", dodaje Vesović.

Takođe, on je rekao da se u narednim danima očekuje detaljno tumačenje mera od ministarstva finansija, te da građani sve informacije mogu videti na sajtu PKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.