Vesti -

"Prijavilo se 224 radnika koji su dobili otkaz od početka vanrednog stanja"

Beograd -- Na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje ove nedelje elektronskim putem prijavilo se 224 radnika koji su dobili otkaz od početka vanrednog stanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, zeffss
Foto: Depositphotos, zeffss

To je danas rekao ministar rada Zoran Ðorđević i ponovo pozvao poslodavce da ne daju olako otkaze radnicima jer ovakva situacija neće trajati "do veka".

On je za Tanjug rekao da je budući da šalteri ne rade, organizovan sistem elektronske prijave NSZ i 224 radnika koji su koji su otpušteni, prijavili su se na listu te službe sa zahtevom da ostvare naknadu za slučaj nezaposlenosti.

"Videćemo kada ovo sve prođe koliko poslodavaca je dalo otkaz radnicima.Pozivam ih da ne daju olako otkaze, neće sve ovo trajati do veka, a predsednik i Vlada Srbije doneće mere u cilju olakšanja poslovanja i na to će imati pravo oni koji su se poneli savesno i nisu davali otkaze radnicima", rekao je ministar.

Pokušavamo da se prilagođavamo situaciji koja se menja iz dana u dan, a interes radnika je na prvom mestu, poručio je on.

Ðorđević ističe da se ministarstvu i Inspektoratu za rad javlja veliki broj radnika sa pritužbama da poslodavci u novonastalim okolnostima krše prava.

Podseća da je na sajtu ministarstva objavljeno šta su prava radnika, kao i mere u novonastalim okolnostima, da su neke nedoumice u međuvremenu razrešene i da inspekcija izlazi na teren gde postoji kolektivno kršenje prava.

"Sve ćemo to sublimirati i vodićemo evidenciju na jednom mestu i objaviti javno registar svih koji se nisu pridržavali propisa, i kada se ova teška situacija završi građani će znati ko je kršio prava", rekao je Ðorđević.

Ističe da će se videti koliko otkaza je dato neosnovano, i radnici će moći da potraže svoja prava na sudu, a takođe će i inspekcija rada izlaziti na teren i sve proveravati.

"Za one koji su dobili otkaz u skladu sa zakonom ( osnosno ako im je prestao radni odnos na određeno vreme zasnovan ugovorom o radu na određeno vreme) postoji mogućnost da se prijave na evidenciju NSZ i dobiju naknadu", rekao je ministar rada.

Navodi da se ministarstvu javljaju i majke koje se žale da im poslodavac ne izlazi u susret i ne dozvoljava da rade od kuće.

"To je ipak preporuka, ali objavićemo te podatke jednog dana i to će im biti kazna, odnosno to što će se javno znati kako su se ponašali kad je billo najgore i da ih je interesovala samo puka dobit, a nisu pokazali brigu za radnike", poručio je Ðorđević.

Ministar rada je rekao i da će Vladi Srbije predložiti da svi savesni poslodavci koji su prekinuli proizvodnju i poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju tu mogućnost do kraja vanrednog stanja i da im se to omogući bez dostavljanja dokumentacije i potrebnih saglasnosti.

Istakao je da se resorno ministrarstvo od početka ove krize rukovodilo time da se problem resi i pre nego što nastane.

"Ne želim da ljudi imaju bojzan šta ce raditi posle tih 45 dana kada su već bili toliko savesni i prihvatili tu vrstu troška, izaćićemo im u susret", rekao je ministar.

Takođe je naveo i da su sve vrste socijalnih davanja produžena do kraja vanrednog stanja i da sve informacije u vezi isplate građani mogu naći na sajtu resornog ministarstva.

Doneti Zaključak odnosi se na novčanu socijalnu pomoć, dodatak za pomoć i negu drugog lica, uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, dečiji dodatak, naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, po propisima u oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.