Gradi se fabrika čokolade

Novi Sad -- Na gradilištu buduće fabrike čokolade firme "Beri Кalebo" mogu se videti građevinske mašine, a laičkom oku čini se da pobijaju šipove za buduće postrojenje.

Izvor: dnevnik.rs
Podeli
Foto: Depositphotos/Goir
Foto: Depositphotos/Goir

Ukupna vrednost investicije tokom pet godina trebalo bi da iznosi oko 50 miliona evra, da uposli stotinak radnika, dok će iz fabrike vodećeg svetskog proizvođača na tržište regiona biti isporučivano 50.000 tona visokokvalitetnih proizvoda od kakaoa i čokolade.

Da podsetimo, nakon višemesečnih pregovora, Novi Sad i Republika sredinom prošle godine ustupili su više od dva hektara zemljišta, dok je preostali deo parcele za fabriku na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu otkupljen od privatnog vlasnika.

Investitor je dao garanciju da neće prodati zemljište do 2028. godine, do koje se obavezao i da ne otpušta radnike, piše Dnevnik.

Po najavama zvaničnika "Beri Кaleboa" u Srbiji, proizvodi iz novosadske fabrike biće namenjeni primarno balkanskim državama i onim nastalim nakon raspada SFRJ, dok bi sekundarno tržište podrazumevalo Italiju, Austriju, Mađarsku, Moldaviju i Ukrajinu.

Ranije je istaknuto i da su položaj Novog Sada u središtu tog regiona, dobra povezanost i kvalifikovani radnici bili i ključni razlozi dolaska "Beri Кaleboa".

Predstavnici "Beri Кaleboa" ranije su naveli da će fabrika uvoziti kakao-liker, kakao-maslac i mleko u prahu, dok bi šećer stizao iz domaćih izvora. Tada su izrazili nadu da će, osim angažovanja lokalnih kompanija, njihov dolazak značiti i razvoj mlekarske industrije.

strana 1 od 152 idi na stranu