Vesti -

Ada Ciganlija dobija konkurenciju: Gradi se novo izletište za Beograđane

Beograd -- Sekretarijat za privredu Grada Beograda raspisao je novi tender za izradu i postavljenje plutajućeg pontona na jezeru Pariguz u Resniku.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Depositphotos,/nemar74
Foto: Depositphotos,/nemar74

Plutajući objekat – ponton, kako se navodi u dokumentaciji, služiće isključivo za kretanje pešaka, a njegova površina sa stepeništem iznosiće 480 metara kvadratnih.

Biće postavljen na sredini jezera i omogućiće posetiocima neposredniji dodir sa jezerom, prenosi eKapija.

Sekretarijat za privredu raspisao je i tender za izgradnju ostalih sadržaja, kao što su parking-prostor, odmorište i stepenište.

Parking-prostor mora biti pozicioniran severno od jezera a levo od pešačke pristupne staze. Posedovaće ukupno 37 parking-mesta. Odmorište će biti pozicionirano tako da se uklopi u konfiguraciju terena, te će zadržati polukružnu formu, navodi se u tenderu.

Izgradnja pontona i ostalih sadržaja, je prva faza, u okviru projekta "Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik", potpisanog prošle godine između opštine Rakovica i Sekretarijata. Predračunska vrednost radova ove faze iznosi 20 miliona dinara.

U okviru druge faze predviđena je izgradnja šetališta, dva odmorišta i mobilijara, a u poslednjoj, trećoj fazi, planirano je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Rok za podnošenje ponuda za oba tendera je 16. mart, kada će se održati i otvaranje ponuda.

Jezero Pariguz u podnožju planine Avale nastalo je izgradnjom brane krajem osamdesetih godina prošlog veka, kako bi se lakše kontrolisale prolećne poplave.

Na inicijativu gradske opštine Rakovica izrađen je i plan detaljne regulacije, na površini od 20 hektara.

Novi tender raspisan je, nakon što je prethodni obustavljen jer na adresu Sekretarijata nije stigla nijedna ponuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.