Vesti -

Skuplja boravišna taksa na srpskoj planini: U opštinsku kasu godišnje četiri miliona dinara

Nova Varoš -- Vlasnici ugostiteljskih objekata na Zlataru obavešteni su da je boravišna taksa od 2020. umesto dosadašnjih 50 dinara, po danu po osobi, sada 100 dinara.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, boggy22
Foto: Ilustracija, Depositphotos, boggy22

Direktor Turističke organizacije Zlatar Branko Pucarević kaže da promena u ceni taksi ne menja poslovanje smeštajnih kapaciteta u okviru seoskih domaćinstava, jer, podseća, oni plaćaju porez paušalno, na godišnjem nivou, bez odvajanja cene boravišne takse.

"Od naplaćenih boravišnih taksi po novoj ceni u opštinsku kasu godišnje će se slivati četiri miliona dinara, pa će uz povećanje turističke ponude, opština Nova Varoš suzbiti sivu ekonomiju i poboljšati bilans u lokalnoj kasi", kaže Pucarević za Glas zapadne Srbije.

Navodi da je prošle godine na toj planini ostvareno 120.000 noćenja, dodajući da se smeštajni kapaciteti proširuju i da je samo prošle godine izgrađeno 130 novih apartmana.

"Uz pomoć Vlade Srbije upotpunjeni su sadržaji koji su obogatili našu turističku ponudu, od dečijeg igrališta, zip lajna i pešačke staze", rekao je Pucarević. Ističe da će i ove godine u fokusu biti širenje smeštajnih kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.