Vesti -

Bivši direktor Jat ervejza: Avio-linija Beograd-Priština prvo politička, kasnije isplativa

Beograd -- Uspostavljanjem vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine otvoriće se "politička" linija, ali vremenom može da postane komercijalna.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Photocreo
Foto: Depositphotos, Photocreo

To je za Betu rekao bivši direktor srpske avio-kompanije Jat ervejz Predrag Vujović.

On je za Betu rekao da je dobro što će se otvoriti ta vazdušna linija i da je to trebalo i ranije uraditi. Srbija i Kosovo su 20. januara sa avio-kompanijom Lufthanza potpisali sporazum koji bi, posle ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije na Kosovo, trebalo da omogući obnovu avio-linije Beograd-Priština posle više od 20 godina.

Pismo o namerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena koji je sporazum nazvao istorijskim jer su "komercijalne veze žila kucavica moderne ekonomije".

U ime Srbije pismo o namerama je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a u ime Kosova generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Eset Beriša.

"Ta linija bi bila ranije uspostavljena da su o njoj odlučivale nadležne institucije za vazdušni saobraćaj, a ne političari", rekao je Vujović.

Dodao je da bi za srpsku ekonomiju bilo dobro da prevoz putnika na toj liniji obavlja domaća aviokompanija Er Srbija, naslednik Jat ervejza, i da treba težiti tome kada Lufthanza "probije led".

Linija Beograd-Priština, kako je rekao, može da pomogne razvoju i niškog aerodroma i razvoju saobraćaja od Beograda ka drugim destinacijama tako što bi se organizovali vezani letovi za putnike iz Prištine preko Beograda za druge destinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.