Vesti -

Hakeri blokirali recepte Apoteke Beograd: Da li će pacijenti da trpe posledice?

Beograd -- Apoteke u sklopu Apotekarske ustanove Beograd nisu u utorak izdavale lekove na recept zbog upada sajber kriminalaca u centralne servere.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Depositphotos, SimpleFoto
Foto: Depositphotos, SimpleFoto

Jasmina Bjeletić, direktorka ove ustanove za "Večernje novosti" je rekla da pacijenti od srede mogu ponovo da podižu lekove, ali da trenutno postoji zastoj oko nabavke, što bi trebalo da se reši do petka.

Prema rečima Bjeletićeve, do upada je došlo u noći između ponedeljka i utorka, kada je u glavne servere ubačen virus, koji je blokirao rad. Ona ističe da ova ustanova ima zaštitu, ali su hakeri ubacili novi.

"Slučaj smo odmah prijavili policiji, operateru, a izjavu je dao i direktor zadužen za IT sektor", kaže Bjeletić za "Novosti".

"Izdavanje lekova na recepet počelo je u sredu, ali smo stali sa tekućim poslovima oko nabavke lekova. To će biti normalizovano od petka. U magacinama ima dovoljno medikamenata, tako da pacijenti neće trpeti. Uspećemo da bekapujemo sve podatke, tako da neće biti veće štete. Planirali smo da, u ovoj godini, uvedemo poseban sistem zaštite", dodala je.

U sastavu Apotekarske ustanove Beograd nalaze se 124 apoteke na teritoriji 17 beogradskih opština, sa više od hiljadu zaposlenih. Ova zdravstvena ustanova je lider po veličini i broju zaposlenih, i kao takva jedinstvena ustanova na Balkanu i jugoistočnoj Evropi uopšte. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nedavno je najavio i privatizaciju Apotekarske ustanove Beograd, čiji je osnivač Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.