Vesti -

Pranjanci prave stolice za goste Hiltona u Moskvi: Plata meštanima stigla ispred vrata

Gornji Milanovac -- U Pranjanima je s radom počela savremena fabrika nameštaja, a ugovori o izvozu već su dogovoreni s renomiranim svetskim kompanijama.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Komadi od najkvalitetnijeg hrasta i bukve svoje mesto pronaći će u Engleskoj, Nemačkoj, Litvaniji kao i u hotelu Hilton u Moskvi.

"Ne odustajemo od punog drveta, jer su ti proizvodi najtraženiji kod kupaca u Evropi u svetu. Fabriku smo stvarali po najsavremenijim standardima, tako da možemo ići u korak sa renomiranim kompanijama. Već smo dogovorili posao sa nemačkim Linerom, koji ima oko 2.000 objekata po celom svetu i sa hotelom "Hilton" u Moskvi, čiji će gosti sedeti upravo na našim stolicama", rekao je Jovan Čeković, vlasnik novootvorene fabrike nameštaja "Jomil" u Pranjanima.

Industrija nameštaja u Srbiji definitivno doživljava renesansu, a o tome govori i činjenica da je izvoz naših proizvoda u 2019. godini povećan za 12 posto. Proizvodnja masivnog nameštaja od punog drveta izuzetno je popularna u svetu, a sve veći broj fabrika postavlja Srbiju na konkurentno mesto na inostranom tržištu.

Drvna industrija prepoznata je kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne reforme u Srbije, a otvaranjem novih fabrika obezbeđuju se radna mesta za lokalno stanovništvo. U fabrici "Jomil" posao je pronašlo 40 Pranjanaca koji su dosad zaposlenje najčešće pronalazili u obližnjim gradovima ili u inostranstvu.

"Selo je puno dece i omladine, ali posla nema. Sada kad je fabrika otvorena stigla nam je plata, što se kaže, ispred vrata. Mnogo nam je olakšano i lepo je videti da sela nisu zaboravljena i da se sredstva ulažu u manje sredine", rekao je radnik Milan Trifunović.

Otvaranje još jedne fabrike na teritoriji opštine još više je ojačalo privrednu poziciju koju Gornji Milanovac ima u Srbiji.

"Mi smo tu da obezbedimo najbolje uslove za sve investitore koji žele da ulože svoja sredstva. Auto-put Miloš Veliki sigurno će uticati na još povoljniji razvoj privredne klime u našoj opštini, kao i rehabilitacija regionalnih puteva, na osnovu čega će proizvodi lakše stizati do kupaca. U fabriku u Pranjanima uloženo je preko milion evra i siguran sam da će doživeti svoj procvat", naglasio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.