Vesti -

Niska otkupna cena: Suva šljiva slabo tražena

Beograd -- Najveći deo od oko 7.000 tona ove godine proizvedene suve šljive u Srbiji i dalje je lagerovan zbog niske otkupne cene, a veća tražnja se očekuje oko praznika.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: LCalek_Depositphotos
Foto: LCalek_Depositphotos

Polovina ovog strateškog poljoprivrednog proizvoda osuši se na području Podgorine, a prema podacima Zavoda za statistiku, trećina suve šljive se izveze najvećim kupcima iz Turske, Holandije, Nemačke, Češke i Rusije.

Izvoz trenutno stagnira jer je otkupna cena niža od jednog evra po kilogramu, čime proizvođači nisu zadovoljni, navodi Blic.

Kako objašnjavaju stručnjaci, cena sirove šljive diktira cenu i osušene šljive, ali u toj matematici je neophodno računati da je za dobijanje kilograma suve šljive potrebno oko četiri kilograma svežih plodova. Kada se tome doda utrošak energenata i rad, dolazi se do odnosa 1:7.

"Ako uzmemo da je 20 dinara kilogram sveže šljive, onda bi suva u prodaji trebalo da bude najmanje 140 dinara. Međutim, to je i dalje neisplativo za proizvođače jer je cena 2017. godine bila 30, pa čak i 40 dinara, zbog čega je suva šljiva bila najmanje 210 dinara", kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

Takođe, Milinković smatra i da u ovom trenutku tražnja za ovim proizvodom nije velika. Porast tražnje očekuje se oko Nove godine i Božića.

Njegov zaključak je da ako Srbija hoće da se vrati na nivo proizvodnje iz 1980-ih, trebalo bi da imamo tri puta više i zasada i kapaciteta za sušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.