Vesti -

Prosečna plata rudara 87.000 dinara

Beograd -- Prosečna neto zarada u rudarskoj industriji u prvih osam meseci godine iznosila je 87.000 dinara, a bruto 120.900 dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/DmyTo
Foto: Depositphotos/DmyTo

Broj zaposlenih u rudarskom sektoru zaključno s trećim kvartalom 2019. je 26.076, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski.

Deđanski je, povodom tri decenije od najveće kolektivne rudarske nesreće u "Aleksinačkim rudnicima" kada je poginulo 90 rudara, rekao da tamo još nije počeo proces eksploatacije.

"Na ovom mestu danas se rade geološka istraživanja radi sprovođenja analize mogućnosti potencijalne eksploatacije. Tako je više nego preuranjeno dati čak i procene o stanju i potencijalnim mogućnostima", kazao je Deđanski za Politiku.

Deđanski je napomenuo da se interesovanje za rudarski posao ne smanjuje, nego je i veće.

Trenutno u okviru EPS-a i JP "Resavica" ima 13.635 zaposlenih u procesu eksploatacije uglja, rekao je Deđanski.

Ukupan broj zaposlenih u okviru rudarskih basena "Kolubara", "Kostolac", i devet rudnika u "Resavici", iznosi 16.500, dodao je on.

Deđanski je istakao da je veliko interesovanje za otvaranje novih rudnika od strane opština gde se obavljaju istražne radnje.

"Otvaranje rudnika znači novi život za region. Tu dolazi do novih zapošljavanja, do plata koje su veće od proseka, do ubiranja rudne rente i novac se koristi za popravljanje infrastrukture u lokalnim samoupravama", napomenuo je Deđanski.

Prema njegovim rečima, nivo investicija u eksploataciji mineralnih sirovina je u konstantnom porasu.

"Samo u 2018. imamo 100 miliona dolara realizovanih investicija u istraživanja, a u periodu pre toga bile su 25 miliona dolara", naveo je Deđanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.