"Rasterećenje privrede od doprinosa i poreza važan signal za investitore"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali je sinoć gostujući na Studiju B govorio o budžetu za 2020. godinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/BOJAN STEKIC
Foto: Tanjug/BOJAN STEKIC

Kazao je da će 20. novembra ići u Skupštinu, gde će braniti budžet, 45 zakona i poreske olakšice koje su predviđene za, kako kaže, pravljenje još boljeg poslovnog ambijenta u našoj zemlji.

"Pred nama je set budžetskih zakona, dva su važna elementa, pre svega rasterećenje privrede od doprinosa i poreza. Prošle godine je bilo 63 odsto opterećenje pa smo smanjili na 62, sledeće godine ga smanjujemo za još jedan odsto na 61", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, to će državu "koštati" 13,1 milijardu dinara, u smislu gubitka u prihodima, ali će, kaže, s druge strane to biti podsticaj da se privreda rastereti za toliko i da taj novac uloži u zapošljavanje novih kadrova, povećanje plata ili nabavku opreme.

"To je veoma važan signal i za investitore", poručio je Mali. Druga bitna novina, navodi ministar, jeste da će u Zakonu o porezu na dohodak građana biti veliki broj podsticaja za zapošljavanje.

"Na primer, ako ste završili fakultet ili školu u poslednjih šest meseci, a zapošljavate se ili započinjete biznis, na vašu platu ne plaćate porez i doprinos, znači nula država preuzima samo da bi vas podstakla da udjete u posao. Zatim za preduzeća, ako zaposleni dolazi iz inostranstva tada su doprinosi umesto 100 odsto samo 30 odsto", naveo je Mali.

Kaže da je budžet napravljen tako da deo ide za povećanje plata i penzija, jer ljudi, ističe, treba da osete boljitak, a drugi deo za kapitalne investicije i iznosi 260 milijardi dinara.

"Treću godinu zaredom povećavamo plate u javnom sektoru, mislim da kad saberete po pojedinim kategorijama vi imate rast od 45 posto u poslednjih par godina. Penzije, od 1. januara idu po takozvanoj švajcarskoj formuli po 5,4 odsto, zavisiće od inflacije i stope rasta prosečnih plata", rekao je ministar.

Dodaje da je reč o "najzdravijoj formuli", koja, navodi, glasi "ako rastu plate u Srbiji, rastu i penzije".

Mali ističe da država povećava plate kako bi zadržala ljude u zemlji, kako bi gradjani što pre osetili boljitak i bolji životni standard.

"Neki kritikuju, 'mnogo ste povećali plate', a mi u rebalnsu budžeta i u budžetu za narednu godinu imamo veće izdvajanje za investicije nego za plate. Te investicije će doneti u narednom periodu više plate i penzije", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija danas beleži pozitivne ekonomske rezultate, zahvaljući odluci predsednika Aleksandra Vučića da se sprovedu teške reforme, koje sada, kaže, pokazuju rezultate.

"Korak smo bili od bankrota. Nije bilo novca za plate i penzije. Prvi korak Vučića bio je realan rekao je da ne može da obećava neke šarene laže, biće veoma teško, ali mi kada završimo te reforme bićemo svoj na svome. To smo i uradili", podseća Mali.

"Za prvih devet meseci ove godine, 60 i nešto milijardi dinara nam je suficit u budžetu. Ostavili su nam ogroman javni dug - 76 odsto BDP-a, mi smo ga spustili na 51 odsto. Ne želimo da se zadužujemo, želimo da budemo stabilni da našoj deci ne ostavimo teret koji su nama ostavili oni pre nas. Povećanje plata je bilo od osam do 15 posto. Penzije rastu imate i jednokratnu pomoć, koja je isplaćena prošle nedelje, ali ne od kredita, nego od ušteda i onoga što smo zaradili", rekao je Mali.

Ukazao je i na još nekoliko ispunjenih obećanja medju kojima su, navodi ministar, završetak koridora 10 i 11. Navodi da se u Srbiji nastavlja sa gradnjom auto-puteva i dodao da se trenutno radi put od Požege do Preljine, da ima novca u budžetu i za Moravski koridor, a da će se graditi i put Beograd-Zrenjanin, auto-put Vožd Karađorđe, Dunavska magistrala.

"Ono što nam nedostaje je kanalizacija i vodovod, a na tome Vučić insistira i dalje i u nacionalnom investicionom planu, koji će biti prezentovan za nekoliko nedelja, oko tri ili četiri milijarde izdvojićemo da u svakom delu Srbije imamo kanalizacionu mrežu i fabrike za prečišćavnje otpadnih voda", naveo je Mali.

Podsetio je da na proleće počinje izrada projekata za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava u opštini Palilula i dodao da će se i u Borči graditi Dom zdravlja.

"Kada sam postajao gradonačelnik Grad Beograd je imao šest svojih gradilišta, a sada ih ima na desetine, a imate na hiljade gradilišta po Srbiji. Grad se razvio. Od onog grada bez perspektive imate sada fasade koje su prelepe koje svetle, imate Beograd na vodi na kraju koji sve to gura napred. Gradićemo i novi most preko reke Save", rekao je Mali.

strana 1 od 186 idi na stranu