Vesti -

U Šumadiji povećano interesovanje za gajenje borovnica

Knić -- Stabilna cena i šansa na evropskom tržištu privukla je šumadijske voćare da se oprobaju u podizanju zasada borovnica.

Izvor: RTV
Podeli
Foto: Depositphotos/photodesign
Foto: Depositphotos/photodesign

Borovnica za izvoz uglavnom ide u malim pakovanjima od 125 i 250 grama, dok kvalitetan rod dostiže cenu i do šest evra na evropskom tržištu.

Nemanja Nikolić je u selu Balosave u opštini Knić podigao zasade borovnice na četiri hektara u okviru porodične voćarske proizvodnje "Gruže agrar".

U Šumadiji je već dve godine jedan od najvećih proizvođača borovnice, oko 85 odsto zasada čini "djuk" dok ostatak odlazi na "bluecrop", objavio je RTV. Cena borovnice se kreće i do šest evra, a pored holandskog pojavila se šansa i za plasman na rusko tržište.

Kvalitet i mala pakovanja

"S obzirom da mi još uvek nismo na punom rodu u prvoj godini berbe smo, 2018. imali negde oko 650 grama po žbunu, u drugoj godini odnosno ovoj smo imali negde između dva i dva i po kilograma po žbunu, gde smo i uštedeli žbunove skidajući cvetove da izvuče biljka više na porastu, a 2020. u berbi tek očekujemo prvo ozbiljniji rod. Ovakvim načinom uzgajanja borovnice svaki kraj pogoduje jer uzgojem u saksijama i rađenjem analiza lista i ploda mi dobijamo krvnu sliku biljke, da tako kažem, gde vidimo sve šta joj fali i čega ima manje a čega ima više i na taj način znamo šta da joj doziramo i iz nje izvlačimo maksimum kako bi na kraju godine bili zadovoljni. Samo treba raditi tako da se proizvede kvalitetan rod u ekstra prvoj klasi i treba borovnicu plasirati u malim pakovanjima. U toj varijanti gde imamo i kvalitet i mala pakovanja ne postoji mogućnost da prođemo loše sa borovnicom", kaže Nemanja Nikolić, voćar "Gruža agrara" iz Knića.

Gajenje

Borovnica je trenutno u fazi priprema za zimsko mirovanje, tretmani biljke vrše se bakrom i cinkom a proizvođači čekaju pojavu prve slane. Borovnica dobro podnosi zimu međutim sama biljka neće dobro napredovati ako se produži toplije vreme za ovo doba godine.

"Generalno borovnica odlično podnosi zimu. Nismo do sada imali nikakav problem sa izmrzavanjem. U svakom trenutku još na početku vegetacije u zimskom periodu možemo da radimo analizu supstrata, zatim u tom trenutku znamo da li borovnici treba nešto ili ima nečega više. Nakon berbe isto radimo analizu lista i još jednu analizu supstrata i u svakom trenutku možemo da kontrolišemo biljku sa prihranom, sa navodnjavanjem bukvalno svaku saksiju. Najbitnije je sada da zeleni vrhovi odrvene, oni su najviše podložni tim mrazevima i da sama biljka povuče sokove u koren i da se faktički odrveni", kaže Saša Stojanović iz "Gruža agrara".

Konkurs

U opštini Knić aktuelan je konkurs za nabavku opreme, mehanizacije i sadnog materijala ukupnog iznosa od sedam miliona i 700.000 dinara.

"Kada je u pitanju konkurs za fizičku imovinu nemamo ograničenja starosna osim što lice mora da bude punoletno i da ima registrovano domaćinstvo. Uporedo imamo još jedan konkurs za mlade gde je starosno ograničenje između 18 i 40 godina gde mladi mogu konkurisati kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva. Tu su i veća sredstva, maksimalan iznos koji mogu da dobiju je 80 odsto cene bez PDV-a i on iznosi 400.000 dinara tako da i očekujemo da se jave mladi koji žele da rade zasade konkretno i borovnice jer već imamo zainteresovanih jer je sada u našoj opštini trend negde sadnja borovnice gde se više sadi u vrećama nego direktno u zemlju", kaže Mirjana Pavlović, Kancelarija za poljoprivredu opštine Knić.

U Šumadiji su voćari prepoznali šansu na evropskom tržištu kada je borovnica u pitanju jer, kako sami kažu, u Srbiji ona na berbu stiže ranije nego u ostalim zemljama koje u velikim količinama otkupljuju ovo voće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.