Da li će zbog topih dana biti umanjeni računi za grejanje?

Beograd -- Zvanična grejna sezona u Beogradu startovala je 15. oktobra, međutim, u prethodnih devet dana radijatori u prestoničkim stanovima još nijednom nisu bili topli.

Izvor: Blic, RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, fabian19
Foto: Depositphotos, fabian19

Takva situacija će se nastaviti barem u narednih pet dana, odnosno do ponedeljka, a možda i duže.

Naime, prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom koju je doneo Grad Beograd "prekid grejanja vrši se kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od dva sata, a ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža, ali prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata".

Takođe postoji i stavka po kojoj se "isporuka toplotne energije u grejnom danu ne vrši uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa traju duže od 10 sati i kada je u vremenu između 6.00 i 9.00 temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni Celzijusa", prenosi "Blic".

Mnogi Beograđani, s obzirom da grejanja možda neće biti ni do kraja oktobra, raspitivali su se da li će zato biti umanjeni računi za grejanje u ovom mesecu. Evo šta o tome kažu iz "Beogradskih elektrana".

"Nije predviđeno umanjenje cene po ovom osnovu, do umanjenja može doći samo ako imamo veliki kvar koji nismo u roku otklonili. Nema umanjenja, baš kao što nema ni povećanih računa kada zbog jakih zima imamo tokom dužeg perioda grejanje 24 sata. Ipak, ako naš osnivač, Grad Beograd, donese bilo kakvu drugu odluku mi ćemo postupiti po njoj", rekla je za Beogradsku hroniku RTS, Ivana Kalanja iz "Beogradskih elektrana".

strana 1 od 193 idi na stranu