Vesti -

Toplana na biomasu počela da radi u Priboju: Čuva životnu sredinu i greje đake

Priboj -- U Priboju je svečano u rad puštena nova toplana na biomasu kapaciteta 1,8 megavata (MW), saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija FOTO: Depositphotos, fabian19
Ilustracija FOTO: Depositphotos, fabian19

"Opština Priboj je, zahvaljujući projektu izgradnje toplane na biomasu, uz pomoć Vlade Srbije i GIZ-a, u velikoj meri unapredila grejanje na svojoj teritoriji i istovremeno ostvarila velike pomake u ekonomskom razvoju i racionalnijem trošenju budžeta", rekao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, prenosi GIZ.

Priboj je, kazao je, spreman da iskustva iz projekta u okviru kojeg opština prelazi sa "nečistih" i skupih goriva na biomasu prenese drugim opštinama kako bi se unapredio ekonomski i ekološki razvoj Srbije na lokalnom nivou.

Reč je o toplani na drvnu secku, koja će grejati pribojske osnovne škole Vuk Karadžić i Desanka Maksimović, te Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dečji dispanzer.

Izgradnja nove toplane, koja je juče puštena u rad, finansirana je iz fondova Vlade Republike Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vrednost ove investicije je 126 miliona dinara, a tehničku podršku projektu pružila je organizacija GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.