Vesti -

Vučić: Svi zajedno ne mogu da ponude uslove kao Srbija VIDEO

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas po podne s ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE
Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Delegacije vlada Srbije i Nemačke potpisale su večeras dva bilateralna sporazuma o saradnji u oblasti privrede i obrazovanja, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra za privredu i energetiku Nemačke Petera Altmajera.

Srbija može da ponudi bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno, poručio je Vučić i dodao da će naša zemljla nastaviti da se bori za gradnju te fabrike.

"Videli smo da su neke druge zemlje povećale svoje ponude investitorima, a naša ponuda je mnogo veća u smislu subvencija. I uvek ćemo više ponuditi. Mi bismo i u kešu, ali ne da nam Evropa. Da li ćemo imati šansu jer nismo članica EU, to je na Nemačkoj da odluči. Oni svi zajedno ne mogu da ponude uslove ko Srbija, ima tu i drugih stvari, razumeli ste me", kazao je Vučić nakon sastanka.

Istakao je da je Srbija već ponudila u novcu maksimalno predviđenu državnu pomoć od 258,5 miliona evra.

Vučić je dodao da nemačka vlada ne može da vrši bilo kakav pritisak na tu kompaniju, ali se direktno obratio Altmajeru sa molbom da prenese Folksvagenu da će Srbija ponuditi za tu investiciju bolje uslove od drugih.

U Palati Srbija potpisan je ugovor o dodeli sredstava za podsticaj između Brose d.o.o. i Ministarstva privrede Srbije. Ugovor je sa srpske strane potpisao ministar Goran Knežević.

"Kompanija Brose gradi fabriku u Pančevu koja će zaposliti 1.100 ljudi, najviše inženjera, a to znači posao i život za ceo Južni Banat", rekao je Vučić. "Toga ne bi bilo bez nemačkih prijatelja koji su želeli da investiraju u Srbiju", dodao je. Zahvalio se nemačkoj kompaniji što je izabrala Srbiju i dodao da će prosečna bruto plata u toj fabrici iznositi 2.700, a neto 1.700 evra.

Takođe, potpisan je memorandum o razumevanju u cilju strateškog partnerstva u oblasti dualnog obrazovanja između Maintenance Serbia d.o.o. i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Sporazum je u ime ministarstva potpisala pomoćnica ministra Gabrijela Grujić.

Vučić se zahvalio i kompaniji MTU, sa kojom je potpisan ugovor koji je od velikog značaja zbog dualnog obrazovanja.

"Kada smo krenuli u priču o dualnom obazovanju svi su nas kritikovali, a ja sam odgovorio 'sigurno su to gluposti, čim ovi najbogatiji, kao što su Nemačka, Austrija i Švajcarska to imaju, pa da budemo i mi malo glupi kao oni pa da prihvatimo dualno obrazovanje“, kazao je on.

Rekao je da je srećan što imamo oko 7.000 dece u tom procesu. "Kod nas će MTU prvo da popravlja i održava motore za avione, a školovanje za radnike koji procenjuju da li će izdržati motori let traje tri godine. Za to pripremamo ovu decu”, kazao je on. Zahvalio se Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj na pomoći u uspostavljanju dualnog obrazovanja.

"Hvala što pomažete, to je jedan od razloga što investitori dolaze u našu zemlju", kazao je on. Vučić je kazao da je jedna investicija u vrednosti od 181 miliona evra, a druga u visini od 109 miliona evra, i da su to prve investicije, te da će biti više.

"Veliki je odliv ljudi, mladih ljudi. Ja sam se našalio sa ministrom Španom, on je rekao da bi uzeo sve medicinske sestre, a mi smo im sad povećali plate 15 odsto da nam ih Špan ne bi odveo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o velikom broju ljudi koji dolaze iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.