Vesti -

Srbija je čvrst partner: Saradnja u oblasti energetike, infrastrukture, turizma, poljoprivrede

Beograd -- Premijer Ruske Federacije prilikom svog obraćanja poslanicima Skupštine Srbije, osvrnuo se na na ekonomsku saradnju dve države.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Medvedev je istakao saradnju Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, železnice, ali i u gradnji gasovoda.

"Naši narodi žele da budu u kontaktu, oko 70.000 ruskih turista dolazi u Srbiju, kod nas dolazi oko 60.000 Srba. Mi ćemo danas preneti srpskoj strani stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a povratićemo slike ruskog umetnika" rekao je Medvedev.

Medvedev se zahvalio Srbiji na principijelnom stavu da se ne priključi sankcijama Rusiji, što će ta zemlja ceniti i pamtiti.

"Kad smo ušli u konflikt sa EU imali smo razmenu više od 407 milijardi evra, a sada se on smanjio dva puta. Predsednik Rusije Putin je izrazio inicijativu za povezanošću sa drugim državama i ne vidim razlog zbog kojeg EU ne bi mogla da se priključi tom poslu", rekao je Medvedev.

"Srbija je naš stabilan partner kada je energetika u pitanju", naglasio je Medevedev.

On se u govoru pomenuo i rad Naftne industrije Srbije, i uticaj ove kompanije na ekonomiju naše zemlje.

Medvedev se osvrnuo da je u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić pričao o realizaciji projekta "Turski tok".

Medvedev se napomenuo i da će Rusija učestvovati u modernizaciji železnice Srbije. Prema njegovim rečima, aktivno će učestvovati u obnovi pruge Beograd-Bar.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi se potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Govoreći o Evropskoj uniji, premijer Rusije je rekao da ne treba zemljama nametati izbor izmedju Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.