Vesti -

"Pancir S" čuvaće srpsko nebo

Tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji biće definisani uslovi kupovine savremene vojne opreme.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Kako za B92 priča vojno-politički analitičar Vlade Radulović, razgovaraće se o kupovini PVO sistema kratkog dometa "Pancir S1".

Što se tiče "Pancira S1", reč je o sistemu on može da dejstvuje u radijusu od 20 kilometara, a gađa ciljeve do 15.000 metara u visinu.

"Pancir S1 se koristi za zaštitu strateških objekata, zaštitu komandnih centara, sistema komunikacija i sistema dugogo dometa", objašnjava Radulović.

Rusija nam jača i vazduhoplovstvo.

"Srbija od Rusije treba da dobije pored 3 helikoptera Mi-17, još četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35", priča Radulović, navodeći da je to kratokorčni plan, a dugoročno, Srbija će nastaviti da nabavlja po jednu do dve letelice svake naredne godine.

Radulović očekuje da u narednom periodu budu intezivirani razgovori oko kupovine PVO sistema srednjeg i dugog dometa, kao što su BUK ili eventualno S-400.

Tokom današnje posete Medvedeva očekuje se da budu devinisani uslovi izgradnje Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije. Pored ovog sporazuma, srpska i ruska strana potpisaće i još tri u oblasti železničke infrastrukture. Između ostalog, biće potpisan i fitosanitarni sporazum kojim će se jasno definisati uslovi pod kojima će Srbija u budućnosti moći da izvozi voće i povrće u Rusiju. Time će se izbeći dosadašnji nesporazumi vezani za izvoz voća i povrća u tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.