Vesti -

Početkom 2020. završetak geoloških istraživanja na Projektu "Jadar"

Beograd -- Predsednica vlade Ana Brnabić i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić razgovarali su danas sa predstavnicima rudarsko-metalske grupacije Rio tinto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/TTstudio
Foto: Depositphotos/TTstudio

Ta kompanija radi na razvoju Projekta "Jadar".

Predstavnici Rio tinta naveli su da se početkom sledeće godine očekuje završetak višegodišnje faze geoloških istraživanja.

Članovi delegacije, koju je predvodio izvršni direktor grupacije Rio tinta za energiju i minerale Bold Batar, informisali su premijerku Brnabić i ministra Antića o napretku projekta koji se sprovodi u okolini Loznice, a koji je jedan od tri glavna razvojna projekta te kompanije na svetskom nivou, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sagovornici su istakli značaj jedinstvenog ležišta jadarita i očekivano okončanje višegodišnje faze geoloških istraživanja početkom sledeće godine, u skladu sa zakonom.

Tokom tog perioda kompanija je investirala u više od 300 bušotina i obradila više od 200 kilometara jezgra. Kompanija Rio tinto je do sada uložila i opredelila više od 200 miliona dolara u razvoj Projekta "Jadar", a konačna investiciona odluka očekuje se tokom 2021. godine.

Na sastanku u zgradi vlade potvrđen je zajednički interes obe strane za nastavak bliske saradnje na pripremi i usvajanju strateških planskih dokumenata, pratećih dozvola i putne i komunalne infrastrukture neophodnih za razvoj modernog rudnika i industrijskog postrojenja.

Projekat "Jadar" podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita.

Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5 odsto neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.

Vlada Srbije i kompanija Rio tinto potpisali su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju kojim se uspostavljaju temelji saradnje na razvoju ležišta jadarita, a današnji sastanak jedan je u nizu redovnih susreta otkada je taj memorandum potpisan, imajući u vidu strateški značaj ovog projekta za Srbiju, Podrinjski region i Rio tinto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.