Vesti -

Bahatim vozačima dolazi kraj: Počelo montiranje kamera na auto-putu

Tokom prošle godine čak 6.154 vozača nisu platila putarinu na koridorima.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
FOTO: Depositphotos, rasica
FOTO: Depositphotos, rasica

Šteta zbog izbegavanja drumarine i uništavanja zaštitne ograde je procenjena na oko 500.000 evra.

Javno preduzeće Putevi Srbije juče je počelo sa postavljanjem 56 kamera duž auto-puta Beograd-Niš, koje bi od 15. oktobra, osim snimanja brzine kretanja automobila, trebalo da skeniraju i bahate šofere koji na razne načine pokušavaju da saobraćajnice prvog reda koriste besplatno.

Najčešći modeli za beg koje koriste je nepropisna vožnja iza automobila koji je uredno platio putarinu i beg kroz "divlje izlaze" razgrađivanjem zaštitne elastične ograde. Vozači teretnih vozila zamenom magnetnih kartica sa kolegama skraćuju pređene relacije i na taj način manje plaćaju putarinu.

Jedan od modela prevare je i zaobilaženja naplatnih stanica vožnjom u suprotnom smeru ili polukružnim okretanjem na auto-putu u otvorenom sistemu naplate putarine.

"Nesavesni vozači, osim što pričinjavaju materijalnu štetu, ugrožavaju bezbdnost učesnika u soabraćaju na auto-putu", ističu u Putevima Srbije za Večernje Novosti.

Oni navode da je jedan od ciljeva koji žele da postignu postavljanjem video-nadzora na deonici auto-puta od Beograda do Niša registrovanje svih vozila koja se uključe u sistem naplate putarine, a ne pojave se na izlaznoj naplatnoj stanici.

Kamere će beležiti ovakve situacije i podaci će se slivati u centralizovani sistem, odakle će se dalje njima upravljati u skladu sa procedurama. Među onima koji beže je najviše vozača putničkih vozila, Zloupotrebom zamene kartice i begom na divljim izlazima najviše se služe vozači teretnjaka i šlep službi, sami tim što je putarina za njih skuplja, pa je i ušteda veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.