Vesti -

Vujanić: CarGo nije taksi prevoz i radi u skladu sa zakonom

Beograd -- Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić rekao je da CarGo nije taksi prevoz i da radi u skladu sa zakonom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/ Syda_Productions
Foto: Depositphotos/ Syda_Productions

"Sva plaćanja u CarGou idu preko kartice, javno i mogu da se kontrolišu i na njih se plaća PDV. Cenim gospođu ministarku, ali ponavljam, CarGo nije taksi prevoz. Vi ne plaćate upotrebu kilometra, već plaćate upotrebu aplikacije i tako CarGo ne krši zakon", istakao je Vujanić gostujući u jutarnjem programu TV Happy.

On je dodao da se ne treba protiviti napretku, jer usluga poput CarGo aplikacije postoji svuda u svet – u Americi Uber, Rusiji Jandeks, Kini Didi aplikacija i da je u "velikoj dilemi da li bi kod nas moglo da se dokaže da to nije legalno", saopšteno je iz CarGoa.

"Biće teško da mi kažete da dve milijarde ljudi koji na svetskom nivou koriste ovu uslugu koristi to nelegalno. Ja sam uvek za to da se kazni onaj koji krši zakon, ali CarGo ne krši zakon. To je udruženje koje vozi međusobno svoje članove", kazao je profesor saobraćajnog fakulteta.

Vujanić je istakao da se ne slaže sa načinom na koji su taksisti blokirali saobraćaj u Beogradu i dodaje da svoja prava treba da brane ispred institucije, tako što će podneti prijavu, a ne tako što će zaustaviti grad i onemogućiti ljudima da obavljaju svakodnevne funkcije.

Prema njegovim rečima, taksisti su imali određene beneficije u odnosu na ostale profesije, pa nisu bili u obavezi da prevoze stranku, već su birali kada rade i koliko rade i niko im ništa nije mogao.

"Idete ulicom dignete ruku i ne zaustavi se, jer ne mora da stane. To se često dešava. Taksista danas ima oko 6.000 i dok jedan od njih ne ode u penziju, nov čovek ne može da dobije dozvolu i onda imamo monopolsko funkcionisanje", istakao je profesor.

On je dodao da CarGo ne bi imao posla, kada bi taksisti mogli da obave sav posao u Beogradu i istakao da je CarGo čak ponudio taksistima osnivanje udruženja koje će funkcionisati preko aplikacije i gde će imati garantovanu platu od 150.000 dinara, što je po njemu, fer ponuda, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.