Vesti -

Novosadska Produktna berza: Ukupan promet robe 547 tona

Novi Sad -- Ukupan promet robe na novosadskoj Produktnoj berzi je iznosio 547 tona robe, čija je finansijska vrednost bila 10.780.000 dinara.

Izvor: Dnevnik
Podeli
FOTO: Depositphotos, belchonock
FOTO: Depositphotos, belchonock

Cena kukuruza prošlogodišnjeg roda se kretala u cenovnom rasponu od 14 do 14,50 dinara za kilogram bez PDV.

Ugovori za kukuruz roda 2019. godine s isporukom u oktobru zaključivani su po 13,70 dinara po kilogramu, bez PDV.
Кrajem nedelje potražnja za kukuruzom novog roda je bila po nešto višim cenama od zaključenih, što ukazuje na rast cena te žitarice.

Pšenica je ove nedelje izostala iz trgovanja na organizovanom robno berzanskom tržištu. Na osnovu ponude i potražnje za hlebnim zrnom, možemo reći da je pšenica zadržala prošlonedeljni cenovni nivo od 17,20 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Sojom novog roda 2019. godine je trgovano po jedinstvenoj ceni od 35,40 dinara po kilogramu, bez PDV-a, (38,94 dinara po kilogramu s PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena soje viša je 1,14 odsto.

Suncokretom je trgovano po jedinstvenoj ceni od 31 dinara po kilogramu, bez PDV-a (34,10 dinara po kilogramu s PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je ostala nepromenjena.

MARS (evropska agencija za monitoring useva) je smanjio svoje predviđanje prinosa kukuruza u EU na 7,63 tona po hektaru, što je 3,8 odsto niže u odnosu na prošlomesečnu procenu od 7,93 t/ha.

Vrelina i nešto suše smanjili su prinose u jugoistočnoj Evropi, i centralna i zapadna Evropa imaju loše uslove. Posle suše, usevi su značajno "kompromitovani" u delovima Francuske, Nemačkoj, zapadnoj Poljskoj i Češkoj.

Predviđanje je takođe sniženo za Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, u odnosu na prethodna visoka očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.