Vesti -

"Podsticaji domaćim kompanijama znače nova radna mesta"

Beograd -- Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali posetio je kompaniju "Mak Trade“ u opštini Rakovica.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ova firma se bavi proizvodnjom i prodajom artikala iz oblasti automatike, elektroinstalacionog materijala i galanterije.

U razgovoru sa vlasnikom kompanije Slavkom Radmilovićem, ministar je istakao da je važno da država nastavi da pomaže domaćim kompanijama.

"Firma "Mak trade" posluje od 1993. godine i ima 82 zaposlena. Stalno pričamo tome kako su domaće kompanije nosioci rasta i razvoja i ova kompanija je pravi primer takve. Mi smo kao država ove godine uspeli da im pomognemo sa 40 miliona dinara iz Fonda za razvoj i sa 12,5 miliona dinara za nabavku opreme iz Kine, od čega su dva i po miliona dinara bespovratna pomoć države. Želim da apelujem na naše privrednike i da ih pozovem da iskoriste pomoć države prilikom nabavke opreme i unapređenja procesa proizvodnje, jer to donosi i nova radna mesta. Ovoj kompaniji je cilj da sa 82 uskoro dođe do 200 zaposlenih i zato sam danas ovde - da se borimo za svakog novog zaposlenog", kaže Mali.

Vlasnik kompanije Slavko Radmilović kaže da preduzetnicima subvencije mnogo znače, jer im znatno olakšavaju posao.

"Zahvaljujem ministru na poseti i pomoći države. Svojim kolegama preduzetnicima želim da kažem da slobodno apliciraju, vrlo je jednostavno, pomoć se vrlo lako dobija, za 26 godina koliko ova kompanija radi, nikad lakše nisam dobio sredstva, i zato pozivam preduzetnike da apliciraju i uzmu nepovratna sredstva. Zahvaljujući sredstvima iz Fonda za razvoj kupujemo još jednu liniju i širimo proizvodnju", kaže Radmilović.

Ministar ističe da je Rakovici potrebno što više ovakvih domaćih kompanija, pre svega, jer je perspektiva ove opštine sjajna, s obzirom na to da je poslednjih godina u ovoj opštini realizovano više kapitalnih infrastrukturnih projekata.

"Razgovarao sa građanima Rakovice koja se zaista ubrzano razvija, naša najveća obaveza u narednom periodu je da deo nacionalnog investicionog programa bude uložen i u ovu opštinu, za završetak kanalizacione i vodovodne mreže i za objekte primarne zdavstvene zaštite. Ali ja mislim da je najveći potencijal Rakovice što se nalazi pored Ibarske magistrale, zato treba raditi na razvoju privredne zone i infrastrukture, kako bi još kompanija, poput Mak trade-a, ovde uspešno poslovalo i zapošljavalo što više ljudi", kaže Mali.

Predsednicima opština poručuje da spremaju projekte kako bi što pre sve opštine u Srbiji imale kvalitet života kakav zaslužuju.

Ministar je podsetio da je danas na sednici Vlade usvojen predlog pozitivnog rebalansa budžeta.

"Idemo sa većim platama i penzijama, sa ulaganjima u Moravski koridor i u velike infrastrukturne projekte, imamo novca i za privatne domaće kompanije, a sve to zahvaljujući ekonomskim reformama koje su dale odlične rezultate", ističe ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.