Vesti -

Pojačane mere kod Negotina zbog svinjske kuge u Rumuniji

Radujevac -- Štab za vanredne situacije naložio je da se u Radujevcu sprovedu mere zbog mogućnosti da se afrička kuga, koja se pojavila u rumunskom mestu Grda Mare, proširi.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Depositphoto, Shaiith79
Foto: Depositphoto, Shaiith79

Radujevac je proglašen za ugroženo područje budući da se afrička kuga svinja pojavila u blizini granice Rumunije i Srbije. Zato je naloženo da se odmah obiđu svih 500 evidentiranih domaćinstava u Radujevcu, a svinje obeleže i vakcinišu.

Na terenu su i ekipe Veterinarske stanice "Animan duo vet" iz Negotina koje će vakcinisati životinje, prenose "Večernje Novosti".

Članovi Štaba za vanredne situacije naložili su da se u tom selu izvrši dezinfekcija prostorija u kojima se čuvaju svinje, kao i da se pojačaju biosigurnosne mere, koje se odnose na zabranu hranjenja svinja pomijama, pojačanu higijenu, zabranu ulaska u prostorije i objekte gde su smeštene svinje.

Izvršena je provera spremnosti Javnog komunalnog preduzeća "Badnjevo", mehanizacije i ljudstva kao i mesta za zakopavanje eventualno uginulih i eutaniziranih svinja.

"Naloženo je i da se pojačaju mere nadzora nadležnih inspekcijskih službi na zabrani dovoženja i prometa svinja i svinjskih mesnih prerađevina za vreme trajanja prestojećeg Velikogspojinskog vašara na teritoriji opštine Negotin", navodi se u zaključcima Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Nakon što u Radujevcu sve predviđene mere budu sprovedene nadležni će obići i druga sela u pograničnom delu sa Rumunijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.