Devizne rezerve NBS na najvišem nivou od 2000. godine

Beograd -- Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su krajem avgusta ove godine bile na najvišem mesečnom nivou od 2000. godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/Piter2121
Foto: Depositphotos/Piter2121

Iznosile su 13,09 milijardi evra, što je za oko 341 milion evra više u odnosu na jul, saopštila je NBS.

U proteklih godinu dana bruto devizne rezerve su povećane za 1,77 milijardi evra, najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza, za oko 1,69 milijardi evra.

To je, kako je istakla centralna banka, najzdraviji način povećanja rezervi i to u periodu kada se država neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za oko 1,77 milijardi evra.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 190 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda. I neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta su bile na rekordnom nivou od 11,06 milijardi evra, što je za 267 miliona evra više nego prethodnog meseca.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu je iznosila 619,1 miliona evra i bila je za 217,4 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,8 milijardi evra. Vrednost dinara je u avgustu ostala gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je neto kupila 105 miliona evra (kupila 165 miliona evra i prodala 60 miliona evra), u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Za osam meseci ove godine dinar je nominalno ojačao u odnosu na evro 0,4 odsto, a NBS je u neto iznosu kupila 1,7 milijardi evra (kupila oko 1,89 milijardi evra i prodala 190 miliona evra).

strana 1 od 186 idi na stranu