Vesti -

Razgovara se o dolasku velike češke firme na srpsko tržište

Beograd -- Trgovinska razmena Srbije i Češke je od 2014. porasla više od 70 odsto i lane premašila milijardu evra, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, tom.griger, 24398283
Foto: Depositphotos, tom.griger, 24398283

On je naveo da se već dugo razgovara o ulasku velike češke firme Rockaway iz oblasti digitalnih servisa na srpsko tržište.

Na otvaranju Biznis-foruma Srbija-Češka, kome su prisustvovali i predsednici dve države Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških frimi u oblasti digitalizacije, te da je današnji skup možda prilika da se zaključe prvi veliki poslovi.

Čadež kaže da su poslednjih pet godina srpske kompanije udvostručile izvoz u Češku. Na Biznis-forumu bilo je prisutno oko 100 predstavnika srpskih kompanija.

"Poseban kvalitet našoj saradnji daje interesovanje čeških kompanija za značajna ulaganja u Srbiji u poslednjih godinu, dve", rekao je Čadež.

Tako je naveo ulaganje češke kompanije u Telenor, koja je, kaže Čadež, od cele Evrope izabrala Srbiju za razvoj i primenu 5G tehnologije u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Izrazio je zadovoljstvo zato što su na Biznis-forumu prisutne dobre kompanije iz Srbije, među kojima je trećina iz prerađivačke industrije, kao i veliki sistemi poput Železnice, Rečnog brodarstva, EPS-a, i velike privatne kompanije kao što su "Eliksir" i "Vital".

Podsetio je da je nedavno skopljen, kako je naveo, fantastičan posao između srpske firme “Moji brendovi” i firme “Matoni” iz Češke, glavnog partnera Pepsika, koji je preuzeo "Knjaz Miloš".

"Srbija može da ponudi najbolje proizvode i rastuće IT industrije za digitalnu poljoprivredu, e-zdravstvo i upravljanje industrijskim i energetskim sistemima. Neke od tih kompanija su danas sa nama", rekao je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.