Srbija ima najveće zalihe na svetu: Ovom rudom možemo da snabdevamo celu planetu

Beograd -- Kada će u Srbiji početi eksplotacija litijuma?

Izvor: serbia-energy.eu
Podeli
Foto: Depositphotos, yeti88, 80114844
Foto: Depositphotos, yeti88, 80114844

Ovaj element se ugrađuje u baterije dugog veka i predstavlja jedan od najtraženijih elemenata na svetu. Srbija raspolaže najvećim svetskim zalihama litijuma.

Informativni portal Dojče virtšafts nahrihten (Deutsche Wirtschaftsnachrichten) piše o litijumskom bogatstvu Srbije, piše portal Serbia-energy.eu.

„Blumberg prenosi da Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Rezervoar se nalazi u Zapadnoj Srbiji u Mačvi. Tamošnji mineral se zove jadarit. Navodno postoje rezerve 118 miliona tona rude, koja sadrži 1,8 procenata litijum-oksida, kako piše američki list za geološka istraživanja USGS.

Rudarski koncern Rio tinto je pre nekoliko meseci najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum u okviru svog projekta vađenja jadarita.

Odluka o tome će biti doneta tek krajem 2020. Do tada bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti projekta. Prema navodima šefa Rija tinta, Žan-Sebastijana Žaka, resursi u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji nude mogućnost da se zadovolji potreba celog sveta za elektrifikacijom.

Zaliha sirovine je otkrivena 2004. Na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora. Rio tinto prenosi da je reč o najvećem svetskom nalazištu litijuma.

Od početka projekta, Rio tinto tesno sarađuje sa srpskom vladom i lokalnim službenicima kako bi bilo omogućeno da se sa projektom napreduje odgovorno i na način koji će dobro doći okolnim opštinama.

Litijum – zlato 21. veka

Foto: Depositphotos, dlpn, 110558224
Foto: Depositphotos, dlpn, 110558224

Rio tinto smatra da bor i litijum imaju važnu ulogu u efikasnom korišćenju energije u budućnosti. Litijum je važan sastojak u proizvodnji baterija za električne automobile i elektronske uređaje najvećeg kvaliteta. A bor se upotrebljava u proizvodnji staklenih izolacionih vlakana i pogona za korišćenje energije vetra, kako je to Rio Tinto prenio u jednom saopštenju.

Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji. Električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama. „"NN money" opisuje litijum kao "zlato 21. veka". Posebno koncerni iz SAD kao što su Tesla, Google i Apple hoće da narednih godina pojačaju investiranje u sektor električnih automobila, što bi trebalo da dovede do povećanja potražnje za litijumom. Zemlje, koje su trenutno glavne po eksploataciji litijuma, su Australija. Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugal i Brazil, prenosi Investing njuz (Investing News). Kina i Evropa su najveći konzumenti litijuma.

"Stratešku važnost te sirovine pojašnjava CIA na svom internet-portalu. CIA prenosi da se mnogo bavi područjem tehnološkog razvoja, te da je prvu litijumsku bateriju izumela i koristila CIA 60-ih godina", piše portal Dojče virtšafts nahrihten (Deutsche Wirtschaftsnachrichten) . Inače, koncern Rio tinto na svom internet-sajtu prenosi da je hemijski sastav litijuma sličan kriptonitu – fiktivnom elementu koji daje snagu Supermenu.

Optimističke procene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi.

strana 1 od 186 idi na stranu