Vesti -

Paprika dobro rodila: Počela berba, biće ukusnog ajvara

Ruski Krstur -- U Ruskom Krsturu, prestonici paprike crvene roge, koja ide za kuvanje ajvara ili se peče kao prilog uz jelo, pre dve sedmice počela je berba.

Izvor: Dnevnik
Podeli
FOTO: Depositphotos, amastoris
FOTO: Depositphotos, amastoris

Povrtari su posejali papriku na 350 hektara, i uz crvenu rogu dodali su i nove sorte - baburu i paradajz-papriku, u nameri da se narednih godina oprobaju i u gajenju tih vrsta.

Te dve sorte zauzele su svega desetak hektara u ataru, ali su njihov rod proizvođači unapred prodali, dok za crvenu rogu poljoprivrednici u Ruskom Krsturu nemaju ugovore s kupcima, već trgovci naveliko dolaze na sedam - osam otkupnih mesta u selu, plaćaju i utovaraju rod, koji posle prodaju u zemlji i izvan Srbije.

Ove godine rod je poranio zbog velikih vrućina, ali se povrtari ne žale, paprika je krupna i mesnata, i u prvim danima berbe imala je dobru otkupnu cenu - kilogram je na veliko koštao 90 dinara.

Sada se po toj ceni kilogram paprike prodaje na malo na najprometnijoj novosadskoj Futoškoj pijaci, dok otkupljivači plaćaju na veliko 65 dinara.

Još se poudzano ne zna koliki će biti prinosi po hektaru jer proizvođači nisu prešli cele površine, ali gledajući kako paprika izgleda, smatraju da ne bi trebalo da je bude manje od 50 tona.

U ovoj berbi, zbog čestih prolećnih kiša, više od 80 odsto roda biće prve klase, piše Dnevnik.

Željko Oros, koji tek četvrtu godinu gaji papriku, a njegovi roditelji već četiri decenije, kaže da je rod dobar.

"Rod se ne može uporediti po kvalitetu ni prinosima s lanjskim: paprike su ujednačenog izgleda, dugačke, krupne i teške. Sada je otkupna cena kilograma paprike na veliko 65 dinara i nadam se da će se što duže održati jer u jutro paprike, dok ne dospe za branje, treba uložiti 2.500 evra", priča on.

U pogledu radne snage koja se teško nalazi, on kaže da su se svi proizvođači dosad snašli, ali strepe šta će biti dalje. Branje paprike će se odužiti do prvog mraza, a veliki deo radne snage čine srednjoškolci koji samo što nisu krenuli u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.