Vesti -

Manje zaposlenih u javnom sektoru, ali i registrovanih poljoprivrednika

Beograd -- U drugom kvartalu ove godine u Srbiji je registovano 2.161.533 zaposlenih lica što je 1,6 odsto, odnosno 34.936 lica više nego u istom periodu lane.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/leungchopan
Foto: Depositphotos/leungchopan

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveće povećanje zaposlenosti od 2,8 odsto zabeleženo je kod lica koja samostalno obavljaju delatnost, natprosečno je povećano i zapošljavanje u pravnim licima, čak 1,9 odsto, dok je broj registrovanih individualnih poljoprivrednika za godinu dana smanjen za 8,7 odsto.

Najveće povećanje zaposlenosti od 2,8 odsto zabeleženo je kod lica koja samostalno obavljaju delatnost, natprosečno je povećano i zapošljavanje u pravnim licima, za čak 1,9 odsto, dok je broj registrovanih individualnih poljoprivrednika za godinu dana smanjen za 8,7 odsto.

U ukupnom broju zaposlenih, više od dva miliona ih je u pravnim licima, zaposlenih van radnog odnosa u pravnim licima i kod preduzetnika ima nešto više od 70 hiljada, a registrovanih poljoprivrednika nešto manje od 73 hiljade.

Teritorijalno, rast zaposlenosti je dominantno skoncentrisan u Beogradskom regionu gde je za godinu dana broj zaposlenih povećan za 21.384, kao i u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije sa 5.779 novozaposlenih lica.

Sektorski, najviše je povećan broj zaposlenih u pređivačkoj industriji, za 11.717 lica, zatim u građevinarstvu, za 8.553 osoba, i kod stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti, gde je broj zaposlenih porastao za 7.075 lica.

Republički zavod za statistiku objavio i da je za godinu dana broj zaposlenih u javnom sektoru Srbije smanjen za 7.429 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.