Vesti -

Svaka stota guma na planeti se proizvede u Srbiji, a Kinezi i Japanci grade još dve fabrike

Beograd -- Srbija će za tri godine imati čak pet velikih fabrika koje će proizvoditi automobilske gume.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, ADI WEDA
Foto: Epa, ADI WEDA

Izvoz 787 miliona evra

"Ukupan izvoz gumarske industrije Srbije u prošloj godini je iznosio 787 miliona evra, što predstavlja rast od 13 odsto u odnosu na 2017. godinu. Posmatrajući podatke za prvih pet meseci 2019. godine (357 miliona evra), takođe se može očekivati dvocifrena stopa rasta na godišnjem nivou." rekao je Stanić.

U 2018.godini ostvaren je suficit od 461.148.249 evra, a u 2017.godini bio je 378.557.124 evra.

Srpski radnici, njih 4.500 rade u pogonima francuskog "Tigar Tajersa", američkog "Kuper Tajera&Raber Srbije", kao i švedske kompanije "Mitas" ("Treleborg") iz Rume.

U Srbiji narednih godina izgradiće se još dva velika pogona. Kineski proizvođač automobilskih guma "Šandong Linglong" proizvodiće godišnje 13 miliona guma u Zrenjaninu. U utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak japanske kompanije "Tojo tajers" u Srbiju, koja će u fabriku guma uložiti 390 miliona evra, a od 2022. godine u Inđiji će se proizvoditi oko pet miliona pneumatika.

Pomoćnik direktora Privredne komore Srbije, Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda, Bojan Stanić kaže kaže da je proizvodnja pneumatika jedna od najrazvijenijih i najakumulativnijih industrijskih sektora u Srbiji i ima visoki razvojni potencijal.

"Već sada se u Srbiji proizvodi oko jedan odsto ukupne svetske proizvodnje pneumatika", kaže sagovornik B92.

Stanić je istakao, da, kada se pogleda celokupna gumarska industrija u Srbiji, postoji veliki broj fabrika, a da ovu proizvodnju nose tri preduzeća, Tigar Tajers,kao jedan od najvećih izvoznika srpske privrede, Kuper Tajer i Raber Srbija, a tu je i kompanija Mitas. Ove firme ukupno zapošljavaju oko 4.500 radnika.

U okviru gumarske industrije, najzastupljeniji izvozni proizvodi su spoljne pneumatske gume, zatim cevi i creva od gume, kao i ostali proizvodi od gume.

Najznačajnija tržišta na koja se plasiraju proizvodi gumarske industrije su članice EU, pre svega Nemačka, Španija, Francuska i Italija, a značajan plasman postoji i na tržištu Rusije, Turske i Bosne i Hercegovine.

.

Foto: Depositphotos, AnyVidStudio, 196721570
Foto: Depositphotos, AnyVidStudio, 196721570

Tokom 2018. u Srbiji je proizvedeno oko 140.000 tona spoljašnjih i unutrašnjih guma za različita vozila. Među najvažnijim su izvoznim proizvodima koji završavaju u zemljama EU, Rusiji, Turskoj i BiH.

Investicija kompanije Tojo Tajers ukazuje na rast ulaganja iz vanevropskih zemalja, odnosno diverzifikaciju izvora stranih direktnih investicija, od kojih u značajnoj meri zavisi izgradnja proizvodnih kapaciteta u zemlji, porast zaposlenosti i dalji razvoj Srbije, objašnjava Bojan Stanić.

"S obzirom da Srbija ostvaruje hroničan deficit u robnoj razmeni sa inostranstvom, dolazak ove značajne kompanije će svakako u srednjem roku dovesti do porasta vrednosti izvoza Srbije, čime će se negativni saldo smanjiti, a to pozitivno uticati na stope rasta bruto domaćeg proizvoda. Investicija je značajna, između ostalog, jer će u proizvodnji biti primenjeni savremeni standardi u pogledu kvaliteta samih proizvoda, ali i zaštite životne sredine." rekao je Stanić u izjavi za B92.

Stanić je istakao da su pregovori u vezi otvaranja nove fabrike trajali čak tri godine, i da će, samim tim, biti potrebno vremena za samu izgradnju fabrike. Najavio je da će radovi početi u maju sledeće godine i dodao da se kompanija Tojo Tajers nalazi na listi top 10 svetskih proizvođača po prometu.

Stanić je, takođe, za B92 potvrdio informaciju da je ovo prva fabrika ove kompanije u Evropi, a da pored Japana, posluju i u SAD, Kini, Japanu i Maleziji.

U fabrici Tojo Tajers primarna će biti proizvodnja guma za putničke automobile i laka terenska vozila, a potencijalno proširenje proizvodnje zavisi od planova i politike same firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.