Vesti -

Usvojen rebalans budžeta za 2010.

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2010. kojim je predviđen deficit od 120 milijardi dinara što je za 13 milijardi više od budžeta za ovu godinu.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Prihodi budžeta veći su za 3,5 milijardi dinara i iznose 660 milijardi dinara, a rashodi su veći 16,5 milijardi dinara i iznose 780 milijardi dinara.

Većina tog novca je već potrošena na isplate jednokratne pomoći zaposlenima i penzionerima, a današnje preciziranje iznosa za pojedine stavke zapravo predstavlja računovodstveno prilagođavanje budžeta realnosti.

Srbija je ove godine zaradila nešto više nego je planirala, ali je odlukama vlasti i potrošila znatno više od plana. Rebalansom koji je Vlada danas usvojila i formalno se potvrđuje povećanje minusa u državnoj kasi za 13 milijardi dinara, saopštila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Prihodi iznose 660 milijardi dinara, a rashodi iznose 780 milijardi dinara i prema tome deficit budžeta iznosi 120 milijardi dinara. Opet podsećam da javna potrošnja budžeta čini 58 odsto ukupnog budžeta i iznosi 1.350 milijardi dinara. Ukoilko želimo da uprededimo reblans budžeta sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, videćemo da je tim zakonom predviđen deficit od 107 milijardi dinara, a da je rebalansom planirani manjak u budžetu 120 milijardi dinara", objasnila je Dragutinović.

On je međutim ocenila da rebalans budžeta pokazuje da "Srbija troši koliko mora, a štedi koliko može".

Najveća stavkla u rebalansu budžeta odlazi na davno obećanu socijalnu pomoć koja uključuje i više novca za narodne kuhinje.

Ministar za rad Rasim Ljajić kaže da je rebalansu njegovo ministarstvo dobilo 5,25 milijardi dinara, što će biti dovoljno da država ispuni sve preuzete obaveze kada su i upitanju socijalna davanja.

Prema rečima ministarke Diane Dragutinović Vladi je prioritet u pisanju ovog rebalansa bila zaštita životnog standarda građana.

"Povećan je transfer Fondu PIO da bi se obezbedila redovna isplata penzija, na transparentatn način je prikazana jednokratna isplata od 5.000 dianra svim penzionerima koji imaju penzije koje su manje od 30.000 dinara i zaposlenima u državnoj administracija. Obezbeđena je dodatna socijalna zaštita, pre svega pomoć u četrdeset opština za pružanje usluga socijalne pomoći za lanč pakete za one najsiromašnije", navela ja Dragutinović.

Prema njenim rečima rebalansom je "postala transparentna" i jedna milijarda pomoći opštinama, kao i jedna milijarda koja će biti prosleđena Ministastvu životne sredine i prostornog planiranja koja će biti prosleđena Kraljevu za saniranje posledica zemljotresa. Obezbeđene su dodatne subvencije privredi u iznosu od 2,1 milijarde dinara.

Rebalans usklađen sa MMF-om

Rebalans budžeta, koji je usvojila Vlada Srbije je u potpunosti usklađen sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavila je ministar finansija Diana Dragutinović. Ona je napomenula i da se pregovori sa MMF-om o budžetu za 2011. godinu bliže kraju i da će, verovatno za nekoliko dana, biti postignut konačan dogovor. Ona je precizirala da bi prema tom budžetu deficit trebalo da iznosi četiri odsto BDP-a, za razliku od ovogodišnjih 4,8.

Nije svako dobio onoliko koliko je tražio. Ministarstvo poljoprivrede tražilo je miljardu i 270 miliona dinara, a dobilo je 650 miliona dinara. Paralelno sa usvajanjem rebalansa, Ministarstvo će izmeniti Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za mleko za 2010. godinu. Premija za mleko će biti uvećana u skladu sa dobijenim sredstvima iz rebalansa.

U ovom budžetu više novca je izdvojeno i za obrazovanje, čak 892 miliona dinara, kako kaže ministarka Dragutinović "za različite namene".

Rebalans obezbeđuje i jednu milijardu dinara za obećana sredstva za opremu, dnevnice i bonuse policajcima.

Država se konačno odvažila i na taj korak da plati neke stare dugove. Tako je rebalansom obezbeđeno 3,1 milijarda dinara za plaćanje dugova prema gradu i opštinama za grejanje, struju i naknadu za gradsko građevinsko zemljište.

"Ovim rebalansom biće regilisan i najveći deo dugova budžetskih korisnika. Želim da napomenem da to nisu dugovi nastali ove godine, već proteklih deset godina, posebno prema gradu - kao što je naknada za gradsko građevinsko zemljište. Došli su na naplatu baš sada kada u budžetu ima malo novca, ali to su vrlo važne obaveze prema gradu, prema nacionalnoj kompaniji za struju i ta sredstva su obezbeđena ovim rebalansom", napominje Dragutinović.

Ministarka je ocenila i da rekonstrukcija vlade ukidanjem nekoliko ministarstava ne bi donela znatne uštede budžetu.

Rebalans je samo prihvatanje realnosti da smo previše trošili

Novac koji je formalno odvojen rebalansom budžeta je u praksi već skoro potrošen, objašnjava ekonomista Miroslav Zdravković.

"Te cifre koje se sada navode u rebalansu budžeta je novac koji je već potrošen. To se pre svega odnosi na isplate pomoći zaposlenima u javnoj upravi penzionerima, kao i na povećani iznos subvencija koje su davane tokom godine. Znači neće niko ništa dobiti. U osnovu to je samo prihvatanje realnosti da je u tokom godine znatno povećana potrošnja", objašnjava Zdravković.

Opozicija ne podržava rebalans

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske napredne stranke (SNS) izjavili su da neće
podržati predlog rebalansa budžeta za 2010. godinu, navodeći da on ne rešava nijedno suštinsko pitanje ekonomije u Srbiji, kao i da Vlada ne ume da raspolaže narodnim parama i da je rasipnička.

Poslanik SRS Dragan Stevanović rekao je da je rebalans budžeta, za koji očekuju da će sledeće nedelje biti u parlamentu , “skandal, kojim će Vlada Srbije overiti svoje rasipništvo”.

On je ocenio da će, prema rebalansu i projekciji budžeta za narednu godinu, i 2011. godina biti “trošadžijska, rasipnička”, kao i da “mogućnost da Srbija bankrotira postoji poodavno”.

Šef Poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je da će naprednjaci biti protiv rebalansa budžeta, ali je dodao da su “bili spremni da razgovaraju o rebalansu tako što bi on pomogao da se u potpunosti sanira šteta posle zemljotresa u Kraljevu, a ne da se pokrivaju minusi koje je Vlada dodatno načinila neplanirajući ih u budžetu”.

“Naš stav je negativan prvenstveno zato što smo opozicija, a drugo zato što ova Vlada ne ume da raspolaže narodnim parama”, rekao je Nikolić.

Poslanik DSS Radojko Obradović ocenio je da rebalans budžeta stiže kasno u parlament, zato što je Vlada već probila deficit koji je dozvoljen Zakonom o budžetu.

“Ono što možemo da predvidimo, što je rezultat i ovog rebalansa i politike koju Vlada Srbije vodi, je da će inflacija i dalje da raste, kurs evra će i dalje biti nestabilan, a deficit sve veći i veći", rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.