Vesti -

Za 1,4 mil. penzionera po 5.000 RSD

Beograd -- Vlada Srbije odobrila je da penzionerima sa primanjima do 30.000 dinara bude isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara.

Izvor: Beta, Tanjug, Novosti
Podeli

U kabinetu potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića kažu da će pomoć primiti oko 1,4 miliona penizonara u Srbiji, a za tu isplatu biće potrebno 6,9 milijardi dinara.

Pomoć će biti isplaćena, pre redovne isplate penzija u prvoj polovini oktobra. Jednokratna pomoć od 5.000 dinara budžetskim korisnicima čija su plate do 50.000 dinara isplaćena je u julu.

Pravo na ovu vrstu pomoći ostvariće 1.379.187 penzionera, ili oko 77 odsto od njihovog ukupnog broja u Srbiji. Penzije u Srbiji su, kao i primanja budžetskih korisnika, zamrznute od kraja 2008. godine. Odmrzavanje plata i penzija planirano je za januar iduće godine.

Ekonomisti, uglavnom, odluku Vlade da isplati jednokratni bonus penzionerima doživljavaju kao populističku.

"Jednokratna isplata po 5.000 dinara neće značajno poboljšati standard penzionera", kaže profesor Milivoje Kanjevac i dodaje da "sa druge strane, ova odluka da se iz budžeta isplati dopunski iznos namenjen potrošnji može uticati i na moguće oscilacije kursa, ali i na inflaciju".

Vlada mora, podseća Kanjevac, omogućiti bolje uslove poslovanja privredi, a, pre svega, izvoznicima, ali i smanjiti administraciju koja je, kako kaže, “dva do tri puta veća od onoga što je potrebno Srbiji”.

Prema mišljenju ekonomiste Gorana Nikolića, isplata bonusa penzionerima podići će domaću tražnju u oktobru za oko šest odsto.

"Mislim da će kurs ostati stabilan, jer će Narodna banka Srbije po svaku cenu braniti projektovanu inflaciju od maksimalnih osam odsto. Septembar ćemo završiti sa mesečnim rastom inflacije od oko 0,8 odsto, a što će dovesti da posle devet meseci ove godine rast cena bude 6,7 odsto", konstatuje Nikolić

Prema Nikolićevim rečima, upravo će kvartal u kom će penzioneri dobiti jednokratnu nadoknadu biti ključan za stopu inflacije. "Verujem da će, zbog toga, u četvrtom kvartalu Narodna banka Srbije ponovo podići referentnu kamatnu stopu", dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.