Vesti -

Kragujevac postaje "srpski Detriot"

Beograd -- Investicija od milijardu evra sprema se za Srbiju, rekao je Serđo Markjone, prvi čovek torinskog automobilskog giganta Fijata.

Izvor: B92, Beta, Politika
Podeli

On kaže da će Evropska investiciona banka dati 400 miliona, vlada u Beogradu uložiće 250 miliona evra, a ostatak će biti investicija Fijata.

Predsednik Fijata Serđo Markione kaže da ta kompanija proizvodnju novih modela „fijata ideje“ i „lanče muze“ prebacuje u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Markione je rekao da će novo Fijatovo postrojenje u bivšoj Jugoslaviji početi odmah sa radom i proizvodiće model klase L0, predviđen u dve verzije, u količini od 190.000 automobila godišnje.

Inače, postojeće verzije ovih automobila ne mogu da se kupe u Srbiji. „Idea“ u najskupljoj varijanti košta nešto više od 13.000 evra, a „muza“ oko 15 i po hiljada. Oba modela zasnovana su na Fijatovom projektu 188, odnosno na „puntu“ druge generacije koji se sada proizvodi u Kragujevcu. I jedan i drugi automobil imaju petora vrata, a „lanča muza“ spada u red ekskluzivnijih modela torinske fabrike, sa bogatom opremom.

Najava proizvodnje ovog novog Fijatovog vozila u Srbiji je uzburkala javno mnjenje na Apeninskom poluostrvu, jer će taj model automatski zameniti proizvodnju modela „multipla”, „muza” i „idea” koji se trenutno proizvode u najvažnijoj Fijatovoj fabrici u Italiji – Mirafjori.

"Da nije bilo problema, da je sindikat bio ozbiljan i svestan važnosti projekta, posla koji radimo i ciljeva koje želimo da ostvarimo, L0 bi se proizvodio u Italiji", rekao je prvi čovek Fijata i dodao da "Fijat ne može nepotrebno rizikovati kad su u pitanju italijanska postrojenja: moramo biti u stanju da proizvodimo automobile i da pri tom nemamo prekide u proizvodnji".

„Italijanski deo automobilske kuće bio je jedini koji nije postigao zaradu u prethodnoj godini. Ja se ne bavim politikom već automobilima i mislim da je neophodno shvatiti razliku između anarhije i demokratije. Može 10 odsto fabrike da bude nesaglasno, ali proizvodnja mora biti uvek stopostotna”, rekao je Markione.

Proizvodnja kreće 2012. godine

Serijska proizvodnja dva nova Fijatova automobila u Kragujevcu počeće početkom 2012. godine, kaže zamenik kragujevačkog gradonačelnika Nebojša Zdravković i dodaje da će se godišnje proizvoditi ukupno 200.000 komada dva nova modela za evropsko tržište.

Prema rečima Zdravkovića, radi se o dva potpuno nova modela modela i oba će biti bazirana na platformi automobila "punto evo".

"Radiće se jedan gradski automobil sa pet vrata, a drugi mini ven sa sedam sedišta koji će praktično biti po uzoru na 'opel zafiru' ili 'sitroen pikaso'", rekao je Zdravković i naveo da probna proizvodnja treba da počne krajem 2011. godine, a serijska početkom 2012. godine.

Fijat u Kragujevcu će uz dva nova modela nastaviti, kako je rekao, proizvodnju "punta 188", kojih bi, prema planu, u 2010. trebalo da sa traka siđe 20.0000 komada.

Prema rečima Zdravkovića, odlukom uprave italijanskog Fijata da u Kragujevcu proizvodi dva nova modela vozila, Kragujevac će "definitivno postati pravi srpski Detroit" i imaće jednu od najboljih Fijatovih fabrika u svetu.

Kako je saopšteno, dosadašnje investicije u fabriku Fijat automobili Srbija "prešle su 150 miliona evra, a u 2010. godini biće i veće".

Sada se izvode radovi na rekonstrukciji 100.000 kvadratnih metara podova, 400.000 kvadrata krovova, a u toku je nabavka nove farbare, opreme i mašina za liniju koja se priprema za prototipsku proizvodnju novih modela naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.