Vesti -

TENT: Kraj štrajka, plate veće 8,5%

Beograd -- Predstavnici rukovodstva i sindikata TENT-a potpisali su sporazum o zahtevima zaposlenih u toj termoelektrani, čime je prekinut štrajk u TENT-u.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Predsednik štrajkačkog odbora Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) Milovan Despotović je istakao da su štrajkačke aktivnosti obustavljene i da je dogovoreno povećanje plata zaposlenima u TENT-u za oko 8,5 odsto, po osnovu uvećanja zarada na osnovu smenskog rada i uskladjivanja plata sa inflacijom.

Despotović je rekao da će povećanje zarada biti isplaćivano sa januarskom platom i biće isplaćivano iz dobiti preduzeća. "Jedno od najvažnijih pitanja je bilo pitanje uvećanja smenskog rada. Oni treba da dobiju uvećanje na osnovnu zaradu po Zakonu o radu od najmanje 26 odsto. Pet godinaje već je zakon na snazi i oni su imali nulu, međutim, mi smo se sada izborili da to pravo počne da se primenjuje delimično sa pet odsto. Čim se Uredba o zamrazavanju zarada ukine, on ide na pun iznos od 26 odsto. Mi imamo odredbu da nemamo viška zaposlenih i u reorganizaciji će to biti regulisano jedino putem dobrovoljnog napuštanja preduzeća uz adekvatnu naknadu“, rekao je Despotović.

I TENT je potvrdio ovu vest saopštenjem u kojem je navedeno da su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Elektroprivrede Srbije, poslovodstva TENT-a u pregovorima sa Sindikatom TENT "pronašli obostrano prihvatljivo rešenje čime su stvoreni uslovi za okončanje štrajkačkih aktivnosti".

"Tokom današnjih pregovora pronadjeno je kompromisno rešenje kojim su zadovoljeni zahtevi Sindikata TENT, ali i sačuvana makroekonomska stabilnost zemlje, kao i poslovna pozicija EPS i samog Privrednog društva TENT", navedeno je u saopštenju obrenovačkih termoelektrana.

Štrajk upozorenja u TENT-u počeo je u ponedeljak, 11. januara, tako što je u termoelektrani koja proizvodi polovinu električne energije u Srbiji bila zaustavljena isporuka uglja u trajanju od dva i po sata. Zaposleni u TENT-u stupili su u štrajk nezadovoljni dogovorom sindikata Elekroprivrede Srbije i vlade, a njihovi zahtevi su uvećanje zarada u skladu sa rastom troškova života, isplata toplih obroka i regresa i primena svih odredbi Zakona o radu.

Inače, štrajkači u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu smanjili su danas proizvodnju struje za 10 odsto zahtevajući povećanje plata, isplatu regresa i toplog obroka. Predsednik Štrajkačkog odbora TENT-a Milovan Despotović rekao je tada za B92 da se obustava proizvodnje struje od 10 odsto uklapa u ono što je dozvoljeno zakonom tokom štrajka.

"Građani i privreda Srbije ovih dana, iako se najvaljuje talas zahlađenja, mogu da budu bezbrižni jer nema nikakvih problema u snabdevanju elektičnom energijom. Od toka pregovora i druge strane zavisiće kako ćemo postupati dalje i da li ćemo ići u drugu fazu, da li ćemo usporoti ili ne. Sve zavisi od Vlade Srbije i direktora EPS-a, oni su preuzeli na sebe da pokušaju da pronađu rešenje“, dodao je Despotović.

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetranim fondom, plate i penzije u javnom sektoru trebalo bi da budu zamrznute i ove godine a Despotović kao argument za povišicu je navodio to što TENT proizvodi 55 odsto struje u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.