- Teme -

Vlada i MMF postigli dogovor

Beograd -- Predstavnici MMF-a i Vlade Srbije uspešno su završili pregovore o tekućem finansijskom aranžmanu, saznaje B92 od izvora bliskog kabinetu premijera Srbije.

Izvor: B92, Danas, Novosti
Podeli

Ovaj dogovor bi trebalo da omogući Srbiji da povuče drugu tranšu kredita od ukupno 2,9 milijardi evra, dok će treća rata biti preuzeta kasnije zbog čega je dogovoren produžetak aranžmana do oktobra 2011. godine.Postignut je i dogovor o budžetu za 2010. godinu u kome će deficit biti 4 odsto BDP-a bez povećanja poreza na dodatu vrednost.

Kako je ranije pominjano, „stend baj“ aranžman bi trebalo da bude produžen do oktobra 2011. godine zbog stabilnih i prilično visokih deviznih rezervi, pa će Srbija umesto 1,4 milijarde evra, za popunu deviznih rezervi povući oko 700 miliona evra.

Misija se saglasila sa predlogom rebalansa budžeta za ovu godinu, a koji je dogovoren još početkom septembra. Takođe, pregovarači su se dogovorili i o okviru budžeta za narednu godinu, koji će biti praćen deficitom od četiri odsto bruto društvenog proizvoda, ali i racionalizacijom državne administracije.

Ono na šta se dogodine obavezala srpska pregovaračka grupa, a koju čine predstavnici Vlade Srbije i NBS jeste - kompletna reforma javnog sektora. Tako će se narednih meseci intenzivno raditi na promenama zakona koji se odnose na penzije, socijalna davanja, prosvetu i zdravstvo, ali i na bolju kontrolu i veću efikasnost državnih preduzeća.

Deo pregovora o kome se najmanje zna, reforma penzijskog sistema, završen je, kako kaže potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić ne iznoseći detalje, na obostrano zadovoljstvo.

"Razgovori su završeni uspešno. Mogu samo da kažem da su bili teški, ali dosta korektni i korisni i da smo postigli odgovarajući cilj", rekao je Krkobabić posle završenog tehničkog sastanka sa predstavnicima MMF-a koji se održan u Narodnoj banci Srbije. Na pitanje oko čega je sve postignuta saglasnost, Krkobabić je kratko odgovorio - "oko svega".

On je naveo da će detalji koji se tiču reforme penzionog sistema saopštiti MMF. Podsetimo, B92 je tokom dana saznao da je potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić pristao na zamrzavanje penzija u 2010, ali je insistirao da se 2011. penzije u dva navrata usklade sa zaradama.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je, s druge strane, je tražio da penzije ostanu na nepromenjenom nivou i u 2011. godini, ali je bio spreman na evenutalni ustupak da se penizije usklade sa inflacijom što podpredsednik Vlade nije prihvatio.

Novosti navode da je postignut dogovor da će penzije u 2011. godini, odnosno odmah nakon što budu „odmrznute“, biti usklađivane samo sa indeksom cena na malo. Zahvaljujući ovom, kompromisnom rešenju Srbija je dobila zeleno svetlo za nastavak započetog aranžmana sa MMF-om, navodi taj list.

Ljajić: Blizu sporazum sa MMF

Srbija je na putu da postigne dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kazao je ranije ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i dodao da je dala rezultat politika Vlade Srbije "da pokušava da na svaki način smanji javnu potrošnju, bez povećanja poreza i smanjenja penzija".

Ljajić je istakao da da nema govora o izjednačavanju godina starosti žena i muškaraca za odlazak u penziju. "To uopšte više nije opcija o kojoj se razmišlja. Pokušavamo da ispravimo neke nelogičnosti u postojećem zakonu koji bi omogućio uštede, a ne bi bio na teret penzionera", kazao je on.

Ljajić je naveo da bi Vlada Srbije trebali da preispita prevremene odlaske u penziju i da definiše ko ima pravo na beneficirani radni staž. "Utvrđivanjem preciznih kriterijuma napraviće se značajne uštede i u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i uopšte, u budžetu Srbije", dodao je on.

Reforma penzijskog sistema počeće 2010. godine i biće nastavljena sve do 2015. godine ali, kako je Ljajić naveo, mora biti postepena, ekonomski održiva, ali i socijalno odgovorna.

Ekonomisti: Opasna nepopustljivost

Predstavnici misije MMF-a i Vlade bi trebalo danas i zvanično da utanače konačne detalje dogovora o nastavku kreditnog aranžmana vrednog ukupno 2,95 milijardi evra. Ekonomisti upozoravaju da bi nepopustljivost Vlade oko potrebe da se udeo penzija u državnom budžetu smanji, mogao da dovede Srbiju u opasnost da uskoro ne može da vraća dugove.

Profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković, inače član Ekonomskog saveta premijera Mirka Cvetkovića, kaže za list Danas da bi rast javnog duga iznad 45 procenata BDP bio krajnje opasan za Srbiju, a da bi do toga moglo da dođe povećanjem izdataka za penzije.

"Suma koja se izdvaja za penzije mora da ostane nepromenjena u narednom periodu, što znači da bi penzije trebalo da ostanu zamrznute. Da li će se to i dogoditi zavisi od toga koliko će Vlada biti odlučna i da li će biti izbora naredne godine. U tom slučaju bi penzije sigurno bile odmrznute. Sporazum sa MMF-om bi bio garancija da moramo da smanjimo izdatke za penzije, iako bi to trebalo da učinimo i bez te organizacije jer je to u interesu države", tvrdi Živković.

Profesor Megatrend univerziteta Vladimir Vučković takođe podvlači važnost dogovora sa MMF-om i manjih izdvajanja za primanja najstarijih.

"Nadam se da će MMF istrajati i uspeti da se izbori za reformu penzijskog sistema. Ta institucija je u Srbiji uvek imala korektivnu funkciju, pa bi bilo dobro da tako bude i ovog puta. Neodrživo je da penzije budu najveći izdatak u budžetu. Ako se nešto ne promeni u tom pogledu, državni budžet će u narednim godinama sigurno postati preopterećen i nešto će morati da trpi. Ili ćemo smanjivati kapitalne investicije koje bi trebalo da nam obezbede budućnost ili ćemo opet uzimati kredite i povećavati javni dug. Ako hoćemo visoke penzije, sledi nam gora budućnost", kaže Vučković i napominje da se, dugoročno posmatrano, to odnosi i na penzionere.

Prema rečima Saše Đogovića, saradnika Instituta za tržišna istraživanja, ishod pregovora sa MMF-om će najverovatnije biti povoljan, jer je, zbog svetske ekonomske krize, ta institucija postala fleksibilna kad je reč o odobravanju kredita.

On je podsetio da je Vlada trebalo da MMF-u dostavi opsežan plan reformi i to ne samo u penzijskom sektoru i da su prethodni pregovori sa ovom institucijom propali upravo zato što Vlada nije pokazala „tu računicu“.

Sutra kraj razgovora

Zvanični razgovori Vlade Srbije i MMF o drugoj i trećoj reviziji kreditnog "stend baj" aranžmna od 2,9 milijardi dolara su počeli u ponedeljak, 26. oktobra. Dogovor o državnom budžetu za 2010. godinu postignut je 30. oktobra, kada je objavljeno da bi minus u budžetu trebalo bi da bude četiri odsto, pola procenta manje nego ove godine, i da je dogovoreno da neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV).

Sa Misijom MMF je postignut i dogovor da aranžman sa MMF bude produžen za šest meseci, do oktobra 2011. godine, jer se ispostavilo da Srbiji neće biti potrebno da istovremeno povuče preostale dve tranše kredita.

Zvanični pregovori Srbije i MMF o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmna trebalo bi da traju do 4. novembra. Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine odobrio kreditni stend-baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Time je za oko sedam puta povećan kredit koji je MMF odobrio Srbiji u januaru 2009, sa 402,5 miliona evra na 2,94 milijarde evra. Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.